Ordlek med mening

Med noen minuttes ordlek på en artig app, blir du anonym forsøksperson i et stort psykologisk eksperiment.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

ScienceXL app på iPhone (Foto: www.colourbox.no/ScienceXL)

ScienceXL er en gratis app som viser deg en rekke ord. Noen har mening, som for eksempel ”mening”, mens andre er meningsløse, som for eksempel ”muning”.

Så skal du raskest mulig trykke på en ja-knapp hvis du mener at ordet har mening, og en nei-knapp hvis du mener at ordet er meningsløst.

Når du er ferdig med testen, blir du bedt om å gi noen opplysninger om deg selv, blant annet kjønn, alder og morsmål.

Det siste er viktig, fordi testen ikke finnes på norsk. Du kan velge mellom engelsk, fransk og noen andre språk.

Så får du vite hvor riktig du svarte, og det lille ordspillet er over. Men det er først nå at ordspillet får en større mening.

Kan revolusjonere forskning

Nå sendes nemlig testresultatene dine anonymt til en gruppe forskere fra flere land. De håper på mange svar. På denne nye måten kan de gjennomføre slike kartlegginger i mye større skala enn hva som før har vært mulig.

- Antall brukere av smarttelefoner verden over er ventet å overstige en milliard i 2013.

- Ved å dra fordel av en slik massiv bruk, viser vi hvordan disse miniatyr-lommedatamaskinene kan revolusjonere forskning i kognitiv vitenskap, skriver forfatterne i den vitenskapelige artikkelen der prosjektet presenteres.

Forskning.no har tidligere meldt om en annen, lignende app for smarttelefon, der folk ble bedt om å rapportere sine dagdrømmer.

Skjermbildene i ordtest-appen ScienceXL (Foto: ScienceXL)

Tidsmålinger er essensen

Selve essensen i mange slike tester er nøyaktige tidsmålinger. Reaksjonstid kan si mye om kognitive prosesser, altså tankeprosesser i hjernen.

Smarttelefoner har berøringsskjermer som gjør det lett å avgi svar, og tidtaking ned til millisekunder av respons på berøring. Dette gjør dem spesielt godt egnet til slike forsøk, mener forfatterne, og skriver videre:

- Den virkelige revolusjonen oppstår fra massiv koordinert bruk av smarttelefoner på verdensnivå.

- Dette temmer kraften av presise tekniske spesifikasjoner for å skape et nytt multidimensjonalt vitenskapelig ”instrument” som er i stand til eksperimentering i en hittil utenkelig skala.

Større og bredere

Det er nettopp det store og brede omfanget av forsøkspersoner som gir metoden dens styrke, ifølge artikkelen.

Tidligere har slike forsøk stort sett krevet at forsøkspersonene møtte opp personlig i laboratoriet. Ofte var utvalget av forsøkspersoner også ensidig, gjerne studenter på universitetet som gjennomførte undersøkelsen.

Riktignok vil utvalget av forsøkspersoner med smarttelefon også bikke over mot de yngre årsklasser, men denne gruppen er likevel mer mangfoldig, forsvarer forskerne seg i artikkelen.

Slike skjevheter i utvalget kan også korrigeres med opplysningene om alder og kjønn, påpeker de.

Anti-tullefilter

Men hvordan kan forskerne sikre seg mot at forsøkspersonene bare tuller med testen?

- Responstider mellom 0,3 og 1,7 sekunder ble beholdt i analysen. Alt i alt ble 8,7 prosent av de engelske ordtestene forkastet, svarer artikkelen.

Det betyr at det verken hjelper å trykke raskest mulig uten å tenke, eller å gruble for lenge. På den måten siler forskerne ut ugyldige svar ved hjelp av tidsmarginer.

- Det store antallet deltagere som trengs her kan bare bli nådd med hjelp fra et samfunn av enkeltmennesker som deler begeistringen ved å delta i det som kan ende opp som den største undersøkelsen som noensinne er gjort i historien til adferdsforskning, heter det på nettstedet til prosjektet.

Referanser og lenker:

Stephane Dufau et.al: Smart Phone, Smart Science: How the Use of Smartphones Can Revolutionize Research in Cognitive Science, PLoS One, September 2011, Volume 6, Issue 9, e24974

Prosjektets engelske side

Lenke til den engelske versjone av appen på Apples App Store

Powered by Labrador CMS