(Foto: Rajesh Puttaswamaiah)

Denne kneleren er i ferd med å ta et uvanlig bytte

Raidet gullfiskdammen.

Knelere er ikke til å spøke med.

Ikke bare har disse underlige insektene for vane å ete partnerens hode under seksualakten. De er også fryktinngytende jegere.

Vanligvis er de ute etter andre insekter. Men det er rapportert at store utgaver har gått løs på virveldyr, som frosk, mus og små fugler. Og nå ser det altså ut til at de forsyner seg av enda en gruppe virveldyr:

Fisk.

Rappet ni fisker

Oppdagelsen ble gjort på en takterrasse i India, og omhandler bare ett eneste eksemplar av arten Hierodula tenuidentata. Insektet ble observert på et vannliljeblad i en liten dam i en krukke. I vannet levde det et førtitalls småfisk, for det meste guppyer.

Kneleren sitter på et vannliljeblad, i høyre kant av krukken. Under overflata lever fiskene farlig. (Foto: Rajesh Puttaswamaiah)

Rett som det var lente altså kneleren seg ut over kanten på bladet, og fanget en av fiskene. Fangsten ble deretter fortært med halen først.

I fem dager etter hverandre kom kneleren tilbake, og fanget til sammen ni fisker. Etter det forsvant insektet og kom aldri tilbake.

Kan spille rolle i økosystemene

Dermed er det altså grundig dokumentert at i hvert fall én kneler ikke bare er i stand til å jakte fisk, men er temmelig god på det også. Og det åpner jo for en god del spørsmål.

Er det vanlig for noen arter av knelere å fiske? Og har de i så fall tilpasninger – som spesielt syn – som hjelper dem i jakta?

Hvilken rolle kan fiskende knelere spille i økosystemene i vannet? Tatt i betraktning hvor mange fisk et eneste insekt klarte å hale ut av dammen i løpet av bare fem dager, kan man jo se for seg at de kan ha en temmelig merkbar effekt.

Og ikke minst: Hvordan lærte kneleren seg å jakte i vannet? Det finnes indikasjoner på at insekter kan lære av erfaringer. Kanskje brukte kneleren slike evner til å utvikle en ny jaktteknikk?

Her trengs det flere observasjoner, både på og utenfor takterrassen.

Sju av de ni fiskene ble fortært med halen først, ifølge forskerne. (Foto: Rajesh Puttaswamaiah)

Referanse:

R. Battiston, R. Puttaswamaiah, N. Manjunath, The fishing mantid: predation on fish as a new adaptive strategy for praying mantids (Insecta: Mantodea), Journal of Orthoptera Research.

Powered by Labrador CMS