Her er verdens lengste insekt

Skapningen lever i toppen av regnskogen på øya Borneo, har egg med små vinger og en uovertruffen beskyttelsesmekanisme.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Phobaeticus Chani er verdens lengste insekt, og måler hele 56,7 centimeter når bena er utstrakt. (Foto: Natural History Museum)

Verdens lengste kjente insekt ble nylig presentert av britiske forskere, samtidig som det ble stilt ut som en del av utstillingen Creepy Crawlies ved Natural History Museum i London.

Insektets beskyttelsesmekanisme består i at det er nærmest umulig å oppdage.

I likhet med tidligere rekordholdere, er verdens lengste kjente insekt kort sagt et pinnedyr. Insektet tilhører sågar samme pinnedyrslekt som de forrige rekordholderne, men nykommeren er altså betydelig lengre enn slektningene.

Over en halv meter langt

Navnet på den nyoppdagede arten er Phobaeticus Chani.

Eksemplaret som nå stilles ut i London er hele 56,7 centimeter langt. Dette er mer enn en centimeter lengre enn slektningen Phobaeticus Perratipes, som tidligere hadde rekorden.

Dette er imidlertid lengden når bena er strukket ut. Kroppen alene måler 35,7 centimeter, også lengre enn forrige rekordholder, nærmere bestemt 2,9 centimeter lengre enn Phobaeticus Kirbyi.

Dyret er for øvrig ikke bare verdens lengste kjente insekt. De britiske forskerne mener samtidig at eggene kan være unike i insektverden.

Hvert egg har små vinger som gjør det mulig for dem å fly med vinden etter at de er sluppet, noe som hjelper arten med å spre seg.

Tre stykker

Mens Phobaeticus Serratipes er funnet i Malaysia og Indonesia, er både Phobaeticus Chani og Phobaeticus Kirbyi funnet på øya Borneo.

Så langt er det funnet bare tre eksemplarer av arten som ble presentert ved Natural History Museum.

Det lengste eksemplarer er hunnkjønn, og ble funnet av en lokal samler allerede i 1989. Navnet har insektet fått etter Datuk Chan Chew Lun, som fikk overlevert det lange eksemplaret fra den lokale samleren.

De forrige rekordholderne har vært kjent i over hundre år.

– Det er derfor ekstraordinært at en enda større art har blitt oppdaget, uttalte det britiske museets pinnedyrekspert, George Beccaloni, i forbindelse med presentasjonen av insektet.

Bekymret

Beccaloni uttrykte imidlertid ikke bare begeistring da insektet skulle presenteres.

– Det er en trist tanke at mange andre spektakulære insektarter forsvinner i takt med at det naturlige miljøet deres ødelegges, før vi har hatt en mulighet til å finne dem og gi dem navn, uttalte eksperten.

Det er i dag rundt 3000 kjente arter av pinnedyrene.

I tillegg til å bli stilt ut ved museet i London, ble insektet presentert i tidsskriftet Zootaxa.

Powered by Labrador CMS