Annonse
Med klimaendringer, der vi går fra en snørik vinter via smelting og mye fukt, til varm vår, blir det nok gode forhold for myggen også framover.

NINA: Mange steder opplever årets myggtopp nå

Forhandlere av myggmidler og myggjagere melder om kraftig salgsvekst i mai. Varmen har bidratt til tidlig myggklekking i år.

Publisert

Vi teller ikke mygg i Norge og overvåker heller ikke forekomsten fra år til år, men mye tyder på at den irriterende stikkmyggen er kommet skikkelig i gang for sesongen. De svirrer rundt, summer, suger blod og etterlater seg kløende stikk.

– I sør har varmen gjort at vi har fått en ekstra tidlig myggklekking. Mange steder er vi på en myggtopp nå, sier biolog Sondre Dahle ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til NTB.

Han leder et prosjekt som kartlegger de blodsugende myggartene i Norge.

Toppsalg av myggmidler

Tall fra Apotekforeningen har hentet ut for NTB, tyder på at folk er tidligere plaget av mygg enn vanlig.

Varekategorien «beskyttelse mot skadedyr», i all hovedsak myggmidler, har i perioden januar til og med mai i år solgt drøyt 34.000 pakninger. Tilsvarende salgstall i 2022 og 2023 var henholdsvis rundt 18.000 og 25.000 pakninger.

Pressekontakt Anders Wahl i Clas Ohlson sier det er tydelig at det er mer mygg i Norge i år enn på samme tid i fjor, særlig de siste ukene.

– I mai måned økte vårt salg av myggprodukter med 300 prosent sammenlignet med mai 2023, sier Wahl.

De mest populære produktene er såkalte myggjagere. Disse apparatene avviser mygg og knott ved å frigjøre insektmiddel i luften og på den måten skape en mygg- og knottfri sone.

Gode forutsetninger

Wahl sier at myggjagere er typiske produkter kunder kjøper ved akutt behov, når stikkinsekter blir spesielt plagsomme.

– Så hvis det fortsetter å være en sommer med gode forutsetninger for mygg, så kommer vi helt sikkert til å se et salg som øker enda mer.

Dahle i NINA mener likevel det finnes en slags trøst i at myggtoppen kommer tidlig. Mygg lever nemlig ikke så lenge.

– Det er dessuten kun unntaksvis at man får en topp til, i hvert fall i skog og på fjell, så sannsynligvis er myggtoppen over tidligere enn ellers, sier han, men legger inn et forbehold om at det langs elver og delta kan komme to generasjoner mygg per sommer.

Venn deg til det

Til dem som vil være ute lettkledd i varmt finvær, nyte mat og drikke, men ikke plages av myggen, har ikke Dahle i NINA noen mirakeloppskrift.

Med klimaendringer, der vi går fra en snørik vinter via smelting og mye fuktighet, til varm vår, blir det nok gode forhold for myggen også framover.

– Kanskje det er best å snu på innstillingen, ikke se det som noe uvanlig. Det er blitt mye mygg på våren, se det som en naturlig del av årstiden.

– Men noe må man vel kunne gjøre?

– Det mest effektive er myggmiddel på bar hud. Atferdsmessig kan du prioritere å være ute når det er sol og tørt vær, når myggen er mindre aktiv. Ikke dekk opp til piknik om kvelden: I fuktig skumring trives myggen, sier han.

Kartlegger smittespredere

De siste årene har det pågått et omfattende arbeid med å kartlegge stikkmygg og sviknott i Norge, fordi vi vet altfor lite om dem.

Ikke minst er det viktig å få mer kunnskap for å kunne si noe om faren for å få spredning av mygg- og sviknottbårne sykdommer i Norge.

I fjor ble den virusspredende asiatiske tigermyggen (aedes albopictus) for første gang oppdaget i sør i Sverige. Tigermyggen kan spre sykdommer som denguefeber og zikafeber, og har de siste tiårene dukket opp i store deler av Nord-Europa.

I forrige uke ble det kjent at myggen Culex modestes, som kan spre sykdommen Vestnilfeber, er funnet sør i Sverige.

– Culex modestes er ikke funnet i Norge ennå, men vi frykter at den og andre nye myggarter, som asiatisk tigermygg, skal komme til Norge i fremtiden, sier Dahle.

For etter hvert som klimaet blir varmere, trives myggen lenger nord enn før.

Powered by Labrador CMS