Annonse
Edderkoppspinn er et av naturens supermaterialer, nå har forskere klart å få silkeormer til å lage denne typen fiber.

Forskere har fått silkeormer til å lage edderkopp-silke

Edderkoppspinn er sterkt og elastisk. Det gjør det til et interessant materiale for både militæret og medisinere.

Publisert

Spindelvev ødelegges lett når du tar på det. Det er ikke så rart, da det er mye tynnere et hårstrå. Men i forhold til tykkelsen tåler spindelvev mye før det ryker. 

Det er et naturlig materiale som er laget av proteiner. Edderkoppsilke har gode egenskaper, og flere har forsøkt å finne måter å få tak i større mengder av det. 

Det har imidlertid vist seg vanskelig å holde edderkopper og høste spinnet deres kommersielt. Edderkopper er nemlig rovdyr og spiser gjerne den irriterende naboen om de lever tett. 

Folk har derimot høstet silken til silkeormer i årtusener. Den er langt lettere å samarbeide med. 

Silke er et flott stoff, men har ikke så mange bruksområder utenom til klær. For edderkoppsilke er det andre muligheter. 

Nå har kinesiske forskere klart å genredigere silkeormer, slik at de lager tråder av edderkopp-fiber på laboratoriet. 

Har forsøkt før

 – Silkeormsilke er for tiden den eneste animalske silkefiberen som er kommersialisert i stor skala, med veletablerte oppdrettsteknikker, sier Junpeng Mi, som er doktorgradsstudent ved Donghua University i Kina i en pressemelding.

Det gjør det mulig å bruke genmodifiserte silkeormer til å produsere edderkoppfiber rimelig, sier Mi, som har deltatt i studien.  

Det er ikke første gang forskere har forsøkt å produsere edderkoppsilke. 

I 2002 ble det født geiter som var genredigert slik at de laget edderkoppsilke-proteiner i melka, ifølge et innlegg på bloggen Insektsøkologne

Det har vært forsøkt å lage proteinene ved hjelp av bakterier, og forskere har også genredigert silkeormer tidligere

Nå har kinesiske forskere gjort et nytt fremskritt, skriver Science. 

Egg fra silkeormer ble genredigert ved hjelp av genredigeringsverktøyet CRISPR. 

Forskerne har byttet ut hovedgenet for silkeprotein i silkeormer med et nokså lite gen for edderkoppsilke. Genet ble hentet fra edderkoppen Araneus ventricosus som lever i Øst-Asia. 

Silkeormene lager kokonger av råsilke.

Sterkt materiale 

De genredigerte silkeormene laget edderkoppsilke-fiber med høy styrke og seighet. 

Ifølge Science er styrke innen materialvitenskap hvor mye et materiale tåler uten å bli deformert, og seighet er hvor mye energi et materiale kan absorbere ved strekking uten å briste. 

På det siste målet var edderkoppfibrene seks ganger sterkere enn kevlar, et materiale som blant annet brukes i skuddsikre vester. 

Justin Jones, biolog ved Utah State University som også forsker på edderkoppsilke, betegner materialet forskerne har laget som «en virkelig høyytelses fiber», i artikkelen fra Science. Han har ikke deltatt i studien. 

Silkefibre produsert av genredigerte silkeormer.

Flere bruksområder

Edderkoppsilke kan brukes for å lage mer komfortable plagg og nye typer skuddsikre vester, sier Junpeng Mi som deltok i studien, i pressemeldingen. 

Det kan også ha bruksområder innen luftfartsteknologi, militæret eller biomedisin. Et bruksområde er tråd som brukes til å sy sammen sår. 

– Den eksepsjonelt høye mekaniske ytelsen til fibrene som produseres i denne studien er lovende for feltet, mener Mi, som tror en kommersialisering ikke er så langt unna. 

To forskere som avisen El País har snakket med, er enig at en oppskalering ser ut til å være mulig. 

Da må redigerte silkeormene krysses med linjer som brukes i silkeproduksjon.

Det gjenstår å se om om de innsatte genene overføres ved avl, sier Mi til Science. 

Referanse: 

Junpeng Mi, m. fl.: «High-strength and ultra-tough whole spider silk fibers spun from transgenic silkworms», Matter, 20. september 2023. Sammendrag

Les også:

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS