Dyrking av dyrefôr krever mye plass, og jo mer plass en bonde bruker, desto mer støtte gir EU.
(Foto: Studio Romantic / Shutterstock / NTB)
82 prosent av EUs landbruksstøtte går til dyr – hva med grønnsakene?
Forskerne bak en ny studie mener EUs ordning hindrer omstilling til et bærekraftig landbruk. For enkelt framstilt, mener dansk forsker.
Hvert år bruker EU milliarder av euro på
subsidier, altså pengestøtte, til bøndene i Europa.
Hele 82 prosent av subsidiene går til
produksjon av animalske matvarer, som har et stort klimafotavtrykk, ifølge en ny
studie publisert i tidsskriftet Nature Foods.
Tilskuddsordningen betaler ut mer til gårder som bruker store arealer. Siden det krever mye plass å dyrke fôr til dyr, går
tilskuddene stort sett til animalsk produksjon.
Det gjør det vanskelig å endre
matproduksjonen til å bli mer bærekraftig, ifølge forskerne bak studien.
– Hvis vi fortsetter uten å legge om til
et mer bærekraftig system, ender vi opp med å skade oss selv, sier Paul
Behrens, førsteamanuensis i miljøvitenskap ved Universitetet i Leiden i en pressemelding. Han er en av forfatterne bak studien.
Men det er viktig å forstå nyansene i EUs
landbrukspolitikk, som er «ekstremt komplisert», sier Carsten Daugbjerg,
professor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns
Universitet.
– Resultatene i artikkelen virker absolutt
plausible, men fordi artikkelen er så komprimert, er det lett å misforstå
hvordan landbrukssubsidiene fungerer, sier Daugbjerg.
EU støtter jord, ikke produksjon
EUs CAP, som står for Common Agricultural
Policy, overfører penger til bøndene.
– EU mener at hvis man lar markedskreftene
råde, vil ikke bønder tjene nok, sier Carsten Daugbjerg.
Inntektsstøtten beregnes ut fra hvor mye
jord hver enkelt bonde har til rådighet. For øyeblikket er det ingen krav
til hva som skal dyrkes.
– Tilskuddet er ikke innrettet slik at det
må gå til husdyrproduksjon, forklarer han.
– At størstedelen av tilskuddet går til
animalsk produksjon, har noe å gjøre med at det europeiske landbruket har en
høy grad av animalsk produksjon, sier Daugbjerg.
Det skyldes blant annet at noen områder
ikke kan brukes til annet enn storfe eller sau. Det gjelder for eksempel
åssidene i Østerrike og enger i Danmark, sier Daugbjerg.
– I tillegg går en stor del av
kornproduksjonen, rundt to tredeler ifølge EU-kommisjonen, til dyrefôr. De
får altså så høye tall (82 prosent, red.anm.) fordi en stor del av planteproduksjonen blir til dyrefôr,
forklarer han.
Skille mellom årsak og konsekvens
Derfor mener han det ikke er grunnlag for
å si at EUs landbrukspolitikk presser produksjonen i retning av animalsk
produksjon, slik forskerne i artikkelen antyder. Det er et valg som den enkelte
bonde tar ut fra sine produksjonsforhold.
Kort sagt er det viktig å skille mellom
årsak og konsekvens, sier Daugbjerg.
– Hvis bøndene for eksempel har et fjøs,
vil det ta 20 år før de kan legge om til ren planteproduksjon. De har store lån
som må betales ned først. De kan ikke bare legge det ut for salg, sier han.
– Mange er raske til å skylde på EUs
landbrukspolitikk uten å tenke nok på hvordan den faktisk fungerer.
Daugbjerg skynder seg å si at det
ikke er slik at han forsvarer EUs landbrukspolitikk:
– Hvis jeg hadde laget den, ville den sett
helt annerledes ut: En mye større del av subsidiene ville vært rettet mot
miljø- og klimatiltak, slik andre forskere også har anbefalt.
Motinsentiv til å legge om landbruket
Forskerne bak studien mener at
landbruksstøtten fungerer som et motinsentiv til å legge om landbruket til
en mer bærekraftig produksjon.
– Jeg er enig i at det er uheldig med tanke på klimaet, sier Daugbjerg.
– EU kunne ha brukt landbrukspolitikken
til å gå andre veier.
Men problemet med landbrukspolitikken er
at den er utformet for å overføre penger til bøndene, ikke for å legge om til
en bærekraftig produksjon, sier Daugbjerg.
– EU-kommisjonen har forsøkt å knytte
miljøkrav til landbrukspolitikken, men har møtt mye motstand fra bøndene,
særlig fra østeuropeiske land.
Referanse:
Anniek J. Kortleve, Paul Behrens mfl.: Over 80% of
the European Union’s Common Agricultural Policy supports emissions-intensive
animal products. Nature Foods, 2024. (Sammendrag) DOI: 10.1038/s43016-024-00949-4
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.