Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Noen ganger er det mulig å finne et lite hull av uvitenhet hos selv den mest entusiastiske forsker.
Hans Ranvig trodde den butte enden kom først ut av høna.
– Den butte enden har jo mer skallmateriale som treffer jorden samtidig, så på den måten blir trykket rent teoretisk fordelt bedre per arealenhet, slik at egget ikke går i stykker, tenkte han. Og burde vite det, i og med at han forsker på husdyr på Københavns Universitet.
Men når han undersøker saken i faglitteraturen, blir han overrasket:
– Jeg har funnet fram boken Genetics of the Fowl. På side 277 står det noe som tyder på at 80 prosent av alle egg legges med den spisse enden først.
– Forskere har tidligere prøvd å røntgenfotografere en høne med et egg, og andre har lagt ned kullstøv i redet for å se hvordan egget lander. Jeg kan faktisk ikke huske hvordan det ble undersøkt sist gang, men man fant ut at det var forskjell på de ulike raselinjene, altså de kommersielle hybridene, forklarer Ranvig.
Verpende høner står
Det viser seg også at høna slett ikke bare ligger der og legger egg. Den står. På den måten er det lettere å presse, noe den må gjøre i opp til et minutt før egget kommer ut. Høyden øker selvfølgelig risikoen for at egget blir knust mot en hard overflate, men det har høna allerede tenkt på, ifølge Ranvig.
– Når den står der, er det ikke særlig langt til gulvet. Og normalt vil en høne alltid legge egg på støtabsorberende materiale, som for eksempel høy, forklarer han.
Den butte enden har mer hull
Ranvig kan imidlertid ikke forklare med sikkerhet hvorfor egget som oftest kommer ut med den spisse enden først. Det må være best for høna å føde slik.
– Man kan anta at det er lettere å legge egget slik fordi det er mer strømlinjeformet på den måten, gjetter han.
Radvig mener at det antagelig er likegyldig for kyllingen hvilken vei egget vender. Men han kan fortelle at det betyr liv eller død for kyllingen, hvilken vei den selv ligger inne i egget.
– Den butte enden har mange flere porer – bittesmå hull ,som kyllingen får oksygen gjennom. Hvis kyllingen ha en sjans på å komme seg ut, må den være vendt mot den butte enden, slik at den kan trekke pusten, før den får hull på egget.
- Ligger kyllingen feil vei, kommer den seg ikke ut. Men det er meget, meget sjeldent at det skjer, forsikrer Hans Ranvig.