Svenske forskere har funnet en mutasjon som gjør at hester blir hvite. Studiene antyder at nesten alle hvite hester stammer fra ett eneste dyr som levde for tusener av år siden.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Studien fra Universitetet i Uppsala er også interessant for medisinsk forskning, fordi denne mutasjonen øker risikoen for ondartede føflekker, hudkreft og pigmentforandringer.
Resultatene fra studien er publisert i journalen Nature Genetics i juli.
Hvite hester har felles opphav
De aller fleste hvite hester er bærere av en mutasjon som gjør at de blir gråere med alderen.
En grå hest er født farget, for eksempel sort, brun eller kastanje, men blir gråere allerede etter ett år. De er ofte blitt helt hvite etter 6-8 år, men pigmentene i huden finnes fortsatt.
Derfor minner denne prosessen oss om en lynrask versjon av måten vi mennesker får grått hår på.
De nye studiene fra Uppsala viser at alle hester som blir gråere med alderen er bærere av den samme mutasjonen. Den har gått i arv, og stammer fra en felles stamfar som levde for tusenvis av år siden.
- Det er en fascinerende tanke at det en gang for lenge, lenge siden ble det født en hest som ble gråere og gråere helt til den endte opp hvit.
- Menneskene som så dette ble så fengslet av hestens spektakulære ytre at de brukte hesten til avl, slik at denne mutasjonen kunne gå i arv, sier Leif Andersson, som ledet studien, i en pressemelding fra universitetet i Uppsala.
I dag er én av ti hester bærere av mutasjonen som gjør at de blir gråere med alderen.
Den sagnomsuste hvite hesten
Mennesker over hele verden har vært betatt av hvite hester i generasjoner. Norske sagn forteller oss at nøkken kan vise seg som en hvit hest og både gresk filosofi og Bibelen forteller om hvite hester.
Den grånende hesten er også interessant fra et medisinsk synspunkt siden mutasjonen også gjør at hestene har anlegg for pigmentflekker.
Rundt 75 prosent av grå hester som er eldre enn 15 år har en godartet form for pigmentsvulst som kan utvikle seg til å bli ondartet.
Forskerne ved universitetet i Uppsala mener at mutasjonen som gjør hester grå, og etter hvert hvite, stimulerer vekst og spreding av føflekker og pigmentsvulster.
- Dette fører til et for tidlig tap av stamceller nødvendige for pigment i hår. Samtidig fører mutasjonen også til en økning av noen av pigmentcellene som forårsaker pigment i huden, forklarer Andersson.
Annonse
Kilder:
G. R. Pielberg et al., A cis-acting regulatory mutation causes premature hair graying and susceptibility to melanoma in the horse, Nature Genetics, 20. juli 2008, doi:10.1038/ng.185.
L. Andersson et al., Comparative linkage mapping of the Grey coat colour gene in horses, Animal Genetics, vol. 36, no 5, 2005