Det finnes ingen erstatning for god, gammeldags feiing, men du kan selv bidra til å holde avleiringen i skorsteinene på et relativt beskjedent nivå. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Forskeren forteller: Slik tar du helsesjekk på vedovnen

Har du egentlig tatt en sjekk av peisen eller vedovnen før fyringssesongen? Her får du energi-forskernes forslag til «helsesjekk».

Forskeren forteller

Denne spalten gir plass til forskere, fagfolk og studenter som med egne ord forteller om sin og andres forskning. Vil du skrive? Ta kontakt på epost@forskning.no

Det første du bør gjøre, er å ta en kjapp sjekk om skorsteinen har fått noen synlige skader eller lekkasjer siden forrige kontroll. Det siste gjelder særlig hvis man har en litt eldre skorstein av murverk og murstein. 

Brennplatene i ovnen er løse og kan trekkes fram som dette. Det kan ofte legge seg mye sot på baksiden, noe som gjør at ovnen får lavere effekt. (Foto: Sintef)

Lekkasje gir dårlig trekk og dermed dårlig forbrenning i ovnen. Sprekker kan man reparere selv, men husk at sement må tørke et par døgn. Om du fyrer opp rett etter muring, vil vannet i sementen fordampe før den rekker å herde, og muren blir porøs.

Sjekk også brennplatene i ovnen. Disse er de demonterbare innvendige platene i selve brennkammeret. Løsne disse og fjern eventuell aske bak platene, i hvelvet i ovnens tak og under bunnristen i ovnen. Et askelag i veggene vil fungere som isolasjon og redusere varmeavgivelsen til rommet og dermed også virkningsgraden.

Har brennplatene små sprekker, er det ingen fare, men mangler det biter eller har plantene større skader bør de byttes ut. Deler får du hos de som forhandler ovnene.

Tøm askeskuffen og rengjør området rundt denne. Fjern deretter det groveste askelaget innvendig i brennkammeret. Det er ikke nødvendig å skure bunnen. Spre heller deler av resterende aske til et centimetertykt belegg over bunnen i brennkammeret. Dette beskytter metallet og isolerer bunnen av bålet slik at man lettere får fyr, unngår slukking og at mer av varmen konsentreres inn i bålet.

Ikke bruk vanlig støvsuger

Som regel må man fjerne brennplatene i ovnen for å komme til i røykrøret. Det trenger også feiing med jevne mellomrom. (Foto: Sintef)

Når du fjerner aske, bør du alltid bruke en ildfast bøtte og la asken ligge til du er helt sikker på at det ikke finnes glør i den. Slukk raskt ved å helle litt vann i bøtta om du har det travelt. Hvis du er sikker på at asken er kald, er det veldig effektivt å bruke en slik askestøvsuger.

Disse finnes både som ekstrautstyr til støvsuger og som selvstendige aksestøvsugere. Bruk aldri en vanlig støvsuger direkte til slikt. Innvendig i ovnen skal det i moderne ovner ikke være nødvendig å rengjøre selve brennplatene siden disse er selvrensende.

Slike plater er og veldig sprø og porøse og tåler ikke hardhendt rengjøring som for eksempel stålbørster, skraper eller lignende. Funksjonen til brennplatene er å isolere og holde en høy temperatur i brennkammeret slik at man får god forbrenning.

De varme røykgassene skal deretter avgi varmen til rommet gjennom varmevekslerdelen i toppen av ovnen samt i røykrøret (se illustrasjon). Det er nettopp i disse øvre deler av ovnen, i røykrøret og i skorsteinen at sot, tjære og aske setter seg.

Det er derfor viktig at du forsøker å rengjøre så godt som mulig her og, selv om det kan være knotete å komme til. Demonter røykrøret og rengjør dette for best mulig resultat.

Sprekker og lekkasjer

Hvis du ikke har rengjort de øvre deler av ovnen eller røykrøret på mange år, kan det være en god ide å ta kontakt med det lokale feiervesenet for å få hjelp til dette.

Pakningene som går rundt ovnsdøra, kan morkne og gjøre ovnen utett. Heldigvis får man kjøpt slike som metervare i ovnsbutikkene. Det er fullt mulig å bytte disse selv. (Foto: Sintef)

Sjekk pakninger og kitt i skjøter: Ovner utsettes for store temperatursvingninger under bruk. Ovner er skrudd sammen av flere deler og det brukes kitt og pakninger for å få ovnen tett nok. Pakninger slites og kitt har en tendens til å sprekke opp etter noen års bruk. Derfor bør du sjekke at det ikke er sprekker i støpejernet eller lekkasjer ved skjøter, spesielt ved utgang fra ovn og inngang til skorstein.

Et sikkert tegn på at ovnen lekker, er at det dukker opp stikkflammer på andre steder enn i selve bålet eller over bålet under fyring.

Å tette en ovn med ovnskitt fra tube klarer de fleste selv. Husk at kittet skal herde over natta før ovnen brukes. Pakninger får du kjøpt hos ovnsleverandøren.

De første gangene du fyrer opp kan du godt gjøre et forsøk med å legge inn en pose eller to med kobbersulfat. Det får du kjøpt t i dagligvare- og jernvarebutikker. Kobbersulfatet reagerer i flammene og danner en gass som binder seg kjemisk til soten i skorsteinen og gjør at denne brenner mer effektivt. 

Dette kan du gjenta regelmessig, avhengig av hvor mye du fyrer. Noen anbefaler å strø vanlighusholdningssalt på kubbene. Saltet reagerer med vanndampen fra forbrenningen og danner en svak syre som løser opp sot og tjærebelegg på innvendige deler.

Dette bør ikke gjøres for ofte, da denne syren fremskynder nedbrytning og rust.

Husk at ingen av disse metodene er en erstatning for god, gammeldags feiing, men kan bidra til at du gjennom fyringssesongen klarer å holde avleiringen i skorsteinene på et relativt beskjedent nivå.

Powered by Labrador CMS