Hva vi krangler om

En studie avdekker de to viktigste grunnene til at par som bryr seg om hverandre kan krangle så busta fyker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Professor Keith Sanford og hans kollegaer ved Baylor University i Texas undersøkte over 1000 ektepar og fant hovedårsakene til at de krangler: det å tro at partneren er kontrollerende - eller likegyldig.

Resultatene fra studien er publisert i siste nummer av tidsskriftet Psychological Assessment.

Kritisk eller likegyldig?

I den første delen av studien ble 1 224 ektepar bedt om å rangere 57 ulike ord og uttrykk etter hva de følte da de kranglet med partneren sin. 

En analyse av rangeringene viser at det i hovedsak er to ulike typer følelser som gjør at man krangler med den man er glad i.

Den ene er oppfatningen av at partneren er kritisk, fiendtlig innstilt, gir en skylda for ting eller er kontrollerende.

Den andre grunnen kaller Sanford oppfattet likegyldighet. Det beskrives som en oppfatning av at partneren ikke bidrar nok, ikke er engasjert nok, eller ikke har investert nok i forholdet.

- Når folk har underliggende bekymringer om noe de oppfatter som trusler eller likegyldighet, kan de få en følelsesmessig ladd oppførsel som i første omgang forsterker konflikten, sier Sanford i en pressemelding.

Sanford mener at bekymringer om forsømmelse og likegyldighet fjernes om man får en unnskyldning og klarer å tilgi.

Konflikter som skyldes at den ene i forholdet ser på den andre som kritisk eller truende, kan best løses om sistnevnte utviser hensyn og anerkjennelse, og mindre motvilje.

Krangleskjema

Ved hjelp av dataene fra den første delen av studien lagde Sanford et evalueringsverktøy som kan måle de to typene underliggende bekymringer. Han kaller verktøyet, som er et spørreskjema, for The Couples Underlying Concern Inventory.

Skjemaet ble deretter besvart av over 2000 ektepar, og ifølge Sanford avdekker verktøyet viktig informasjon om hvordan man ser på en krangel med partneren sin, og kanskje til og med om hvordan man kan løse dem. 

Resultatene antyder at å oppmuntre folk til å vise følelser, kan gjøre krangler om likegyldighet mindre intense.

Samtidig viser studien at det å vise følelser ikke hjelper noe særlig hvis man føler at partneren er kontrollerende eller kritisk.

Kilde: 

Keith Sanford, Perceived threat and perceived neglect: Couples’ underlying concerns during conflictPsychological Assessment, Vol 22(2), juni 2010 (abstract)

Powered by Labrador CMS