Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hunder med tydelig separasjonsangst, framstår oftere med pessimistiske trekk enn hunder som tar avskjeden mer med ro, ifølge en ny studie.
Så sannsynligvis har ikke tause firbente med bedende øynene det så verst, når du drar av sted. Bråkebøtter ser sannsynligvis svartere på situasjonen.
Forskere fra University of Bristol står bak arbeidet. De mener studien gir viktige blikk inn i hundens følelsesliv, og forståelsen av reaksjoner ved atskillelse. På samme måte hos hunder
- Vi vet at folks følelsesmessige tilstand kan påvirke vurderinger de gjør. Glade mennesker har økt sannsynlighet for å vurdere en tvetydig situasjon som positiv.
- Det studien vår viser, er at dette også gjelder hunder, på omtrent samme måte. En hund som framstår som mer positiv, har lavere sannsynlighet for å bli engstelig når den overlates til seg selv, sammenlignet med en som virker mer pessimistisk.
Det sier professor Mike Mendl ved Bristol University’s School of Clinical Veterinary Science, i en pressemelding fra universitetet.
Mendl har ledet det nye studien, som er publisert i tidsskriftet Current Biology.
Alene i fem minutter
Forskerne tok for seg 24 hunder på mottak for hjemløse dyr, både tisper og hannhunder, for å undersøke forbindelsen mellom separasjonsangst og optimistisk/ pessimistisk preget atferd.
Først ble hundene testet for separasjonsangst. En forsker tilbrakte 20 minutter i et rom sammen med hver av hundene.
Dagen etter ble samme hunder plassert alene i rommet i fem minutter, og forskerne observerte i hvilken grad de for eksempel bjeffet, hoppet på møbler og skrapte på døra.
Optimist eller pessimist?
Så kjørte forskerne en ny test, for å finne ut hvilke firbente som kunne sies å ta beslutninger med enten pessimistisk eller optimistisk preg.
Hundene ble opplært til at en skål inneholdt mat når den stod plassert på ett bestemt sted i et rom. Denne posisjonen kalte forskerne den positive plasseringen.
Samtidig lærte hundene at skålen var tom, hvis den stod på en annen fast plass, kalt den negative plasseringen.
Når skålen så ble flyttet til andre steder, mellom den positive og den negative, så forskerne at hundene reagerte ulikt på dette.
Forventet belønning
- Hundene som løp raskt mot de mer uklare plasseringene, som om de forventet positiv belønning i form av mat, ble ansett for å foreta relativt optimistiske avgjørelser.
Annonse
- Det interessante var at disse hundene også viste minst grad av engstelig oppførsel når de ble overlatt til seg selv i noen minutter, sier professoren i pressemeldingen fra University of Bristol.
Mendl legger til at hunder med slik oppførsel, som eksempelvis bjeffer, ødelegger gjenstander eller gjør sitt fornødne i huset, generelt ser ut til å foreta mer pessimistiske vurderinger.
Studien er støttet av den veldedige organisasjonen The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA)
Referanse:
Michael Mendl mfl: Dogs showing separation-related behaviour exhibit a ‘pessimistic’ cognitive bias. Current Biology, 12. oktober 2010.