Kvinner på randen

Dårlige parforhold er verst for kvinner. Mens han klarer å koble ut, blir hun mer og mer stressa.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en ny amerikansk studie, som skal være den første i sitt slag, ble tretti par i tidsklemma undersøkt.

Forskerne ville finne ut hvordan småbarnsforeldre i full jobb påvirkes forskjellig av parforholdet. Resultatet viser at et dårlig ekteskap skaper mer stress for kvinner enn for menn.

Stresshormon

- Kvinner i dårlige ekteskap sliter med å kvitte seg med stresshormonene når arbeidsdagen er over. For mennene spiller det mindre rolle om forholdet er bra eller ikke, kommenterer forskerne ved University of California Los Angeles (UCLA).

Sentralt i undersøkelsen, som nylig er publisert i tidsskriftet Health Psychology, var målinger av kortisol.

Dette stresshormonet produseres i binyrene, og det normale er å ha et relativt høyt nivå om morgenen, og et gradvis synkende nivå mot kvelden.

- Men noen mennesker går rundt med et vedvarende høyt kortisolnivå i kroppen. Dette har blitt knyttet til lidelser som depresjon, utbrenthet og kreft, skriver forskerne.

Avslappede menn

Først måtte parene røpe graden av ekteskapelig lykke ved hjelp av spørreskjemaer. Deretter ble de fulgt opp i tre dager.

Fire ganger i løpet av døgnet ble kortisolnivået målt ved hjelp av spyttprøver. I tillegg fylte deltakerne ut skjemaer to ganger daglig mens de var på jobb, for å kartlegge opplevd stress i jobbsituasjonen.

- Når vi sjekket kortisolnivået, viste alle mennene et tydelig fall etter endt arbeidsdag. Fallet var ganske likt for alle mennene, uavhengig av om de rapporterte om et godt parforhold eller ikke. Men slik var det ikke med kvinnene, skriver de amerikanske forskerne.

Stressa kvinner

Hos kvinnene fant nemlig forskerne en tydelig sammenheng mellom ekteskapelig lykke og takling av stressnivået.

Mens de lykkelig gifte kvinnene etter endt arbeidsdag i stor grad kvittet seg med kortisolen, forble kvinnene i dårlige parforhold mye mer stressa.

- Vi mener dette er den første undersøkelsen som viser at kortisolnivået hos kvinner, men ikke hos menn, synes å være knyttet til ekteskapelig lykke, skriver forskerne.

Familierutiner

De tror at én årsak til forskjellen kan være at menn i større grad trekker seg tilbake sosialt etter endt arbeidsdag. Dermed blir de bedre i stand til bearbeide stresshormonene i kroppen.

- Kvinnene må i større grad bære konsekvensene av et dårlig fungerende parforhold. Ofte er det kvinnene som må sørge for at familierutinene likevel går sin gang, med henting av barn, laging av mat, kveldsstell og så videre, kommenterer de.

Stor slitasje

Resultatet er at kvinner som både opplever tidsklemme og dårlige samarbeid med mannen, enten har et vedvarende høyt stressnivå, eller at kortisolnivået går opp og ned omtrent som en jojo.

- Dette kan bli en stor belastning, og føre til kroniske lidelser. Det er litt som en bil som stanger i kø, og hele tiden må stoppe og starte. Slitasjen blir stor, og til slutt begynner enkelte deler å ryke, skriver forskerne ved UCLA.

KILDE:

Darby E. Saxbe, Rena Repetti m.fl., University of California Los Angeles. Publisert: Health Psychology, Januar 2008.

Powered by Labrador CMS