Ta aldersdemenstesten!

Dette dreier seg altså ikke om den nyeste morotesten fra emode, men derimot en ny metode som kan forutsi demens hos gamle mennesker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det dukker stadig opp bedre måter å behandle og begrense aldersdemens på, men felles for de fleste er at de virker bedre jo tidligere man begynner å bruke dem. Men det forutsetter jo så klart at man har oppdaget hva som er i gjære. Nederlandske forskere tror de kan hjelpe til med akkurat det.

Husketest

For noen år siden bad Pauline Spaan, fra Universitetet i Amsterdam, nemlig ei stor gruppe eldre mennesker uten aldersdemens om å gjøre en hel masse forskjellige huskeøvelser. To år senere ble den samme gruppa kalt inn for å ta de samme testene om igjen, og i samme slengen registrerte forskerne hvem av de eldre som hadde utviklet demens.

Dermed var det bare å kikke tilbake på materialet fra forrige undersøkelse, på leiting etter sammenhenger mellom resultatene fra husketestene og hvem som var blitt syke. Og det viste seg altså fort at de demente menneskene faktisk hadde hatt karakteristiske huskeproblemer.

Ordenes mening

Friske mennesker har lettere for å huske ordpar, når de har tydelig sammenheng i mening, for eksempel pipe og sigar. De eldre som senere utviklet demens så derimot ikke ut til å få noen hjelp fra ordenes betydning, og hadde like lett, eller vanskelig, for å huske ordpar som negl og smør.

Dessuten plukket de friske menneskene ubevisst opp ord som nevnes mange ganger, mens de som ble demente innen to år ikke så ut til å gjøre det samme.

Spaan mener at dagens tester ikke er så gode til å fange opp de tidligste tegnene på demens, og mener framtidige prøver må vurdere både forståelse av ordenes mening og de ulike underbevisste læringsprosessene.

Powered by Labrador CMS