Forskere hevder at de for første gang har bevist noe de fleste ante fra før: det kan hjelpe å sove på det. Og nå er det ikke snakk om følelsesmessige problemer, men om matematisk problemløsning.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den tyske studien blir sett på som den første til å bekrefte hverdagens antagelser om at en god natts søvn virkelig gir deg et friskt perspektiv på tingene.
Kreativitet og problemløsning ser ut til å være direkte koblet med passende søvn.
Forskerne ga forsøkspersonene en matematisk gåte bestående av åtte tall. Deretter fikk de også en regel for å kunne lage en neste rekke av tall. I tillegg fantes det en mye enklere snarvei til riktig svar som forskerne ikke opplyste om.
Det hjalp med søvn
Etter å ha gjennomgått forsøket fikk noen av forsøkspersonene gå til sengs for en god natts søvn, mens andre forble våkne. De som hadde fått sove forsøkte seg igjen etter hvilen. Nå oppdaget de snarveien mer enn dobbelt så ofte som de som hadde sittet oppe hele natten.
Forskjellen kunne jo skyldes tretthet. Derfor var det i tillegg en gruppe som forsøkte seg om morgenen, for så å returnere til oppgavene åtte timer senere. De var like dårlige til å finne snarveien som de som hadde vært våkne hele natten. Derfor skulle en ikke tro at det var tretthet som skapte disse forskjellene.
- Dette er en god demonstrasjon av noe de fleste vet fra sunt vett, sier neurobiologen Sidarta Ribeiro.
- Den neste oppgaven vil være å finne ut hva hjernen egentlig gjør når vi sover, fortsetter han.
Hjernen jobber når vi sover
- Man tror at hjernen vår reorganiserer minner når vi sover - informasjon om tider, steder, personer, samtaler og erfaringer. Denne omstokkingen av dagens hendelser kan være det som ga deltagerne et friskt perspektiv etter litt søvn, sier lederen av hele forsøket, Jan Born fra universitetet i Lübeck.
Nye minner lagres trolig i den delen av hjernen som kalles hippocampus. Men langtidsminnet tror man befinner seg i neocortex. Born tror overføringen skjer når vi sover, og at minnene også blir omorganisert i denne prosessen.
Mange eksperter tror det spesielt er ved REM-søvn - at denne overføringen skjer. REM-søvn (Rapid Eye Movement) er den tiden vi drømmer, og dette utgjør 20 - 25 prosent av søvntiden.
- Det kan jo hende at deltagerne drømmer om oppgavene, sier Ribeiro.
- Vi sover ikke nok
- Vanlige folk sover ikke nok, det er en epidemi, sier søvneksperten John Shneerson.
Det som er sikkert, er at disse funn understreker betydningen av en god natts søvn. En rollemodell som Tony Blair har blitt kritisert for sin nonchalante holdning til søvn.
Annonse
Ta en lur!
Sveriges Göran Persson på sin side forteller tidsskriftet Forskning & Framsteg om sin opptatthet av å få tatt seg en lur i løpet av dagen.
Ribeiro mener en halvtimes lur er nok til å gi REM-søvnens fordeler. Han mener også det vil motvirke stress og øke produktiviteten.
- Man skulle tro en skikkelig lur ville hjelpe deg til å bli mer kreativ, innrømmer Born.
- Men så lenge du får rundt åtte timers søvn, skulle det være bra.
Man har lenge trodd søvn øker kreativiteten. Så forskjellige folk som Mendelejev og Keith Richards har sunget søvnens pris. Mendelejev var mannen som ordnet grunnstoffene i det periodiske system i 1869. Og dette systemet drømte han seg bokstavelig talt frem til.
Richards sier at riffet til “(I Can’t Get No) Satisfaction” kom til ham i søvne. Og det var kanskje bedre at han drømte riffet, enn om han hadde drømt seg fram til teksten?
Les mer…
At søvn er viktig for hukommelsen, har vært vist tidligere