Annonse

Tuner ut tunge tanker

Folk som er erfarne med meditasjon ser ut til å kunne skru av områder i hjernen som er knyttet til tankevandring og enkelte psykiatriske lidelser.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: www.colourbox.no)

Forskerne fra amerikanske Yale University brukte fMRI-scannere for å finne ut om hjernen så annerledes ut i hodet på folk som hadde lang erfaring med korslagte bein og søken etter indre ro.

De fant en litt annerledes hjerneaktivitet hos de erfarne meditatørene enn hos de ferske, som hadde potensial til å gjøre det lettere for personene å levet i nuet og ikke surre seg bort i tunge, selvfokuserte tanker.

- Meditasjon har vist seg å hjelpe ved flere ulike helseproblemer, som når folk skal slutte å røyke, takle en kreftsykdom og til og med å forhindre psoriasis.

Det sier Judson A. Brewer som er amanuensis i psykiatri ved Yale University og hovedforfatter av studien som nå er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Kan gi helsegevinst

Områdene av hjernen som de erfarne meditatørene hadde nedsatt aktivitet, er hva forskerne kaller default-modusnettverket.

Dette er antakeligvis innblandet når man faller i staver, og enkelte psykiatriske lidelser, men også i ADHD og når beta amyloid-plakk hoper seg opp i hjernen, slik man ser ved Alzheimers sykdom, ifølge en pressemelding fra det amerikanske universitetet.

Den nye studien er ikke den første til å antyde at meditasjon kan ha positiv effekt på helsa. Blant annet skrev forskning.no tidligere i år om en studie i Journal of Neuroscience som tydet på at meditasjon kunne hjelpe mot smerter.

Den blå fargen markerer områdene i de mediterendes hjerner som hadde en redusert aktivitet. (Foto: Courtesy of Yale)

Tøyler tanker?

Blant erfarne meditatører, men ikke hos nye, fant forskerne at områder som styrer selvmonitorering og tankemessig kontroll satt inn støtet når defaultmodusen ble aktivert.

Dette kan tyder på at de som mediterer har en viss kontroll med tankevandring og jeg-tanker - tilstander som i klinisk sammenheng er knyttet til sykdommer som autisme og schizofreni, tror forskerne.

En del meditasjon har fokus på å ikke la bekymrende å tyngende tanker slippe til, men istedet fokusere på noe konkret, som for eksempel pusten.

Positiv tankekontroll?

I studien hadde så forskerne at de mediterende hjernene kontrollerte tankevandringen og jeg-tankene selv når de hvilte seg.

Kanskje har de utviklet en ny defaultmodus, som lot dem være i øyeblikket og slippe det sterke fokuset på seg selv og sitt, undrer forskerne.

- Meditasjonens evne til å hjelpe folk med å være i øyeblikket har vært en del av filosofiske og tenkende praksiser i flere tusen år. 

- Som en kontrast, er kjennetegnene ved mange typer mentale lidelser en oppslukthet i egne tanker, en tilstand som meditasjon synes å påvirke. Dette gir oss noen fine signaler om nevrologiske mekanismer, og hvordan meditasjon kan virke i behandling, sier forskerne i pressemeldingen.

Referanse:

J. A. Brewer m.fl. Meditation experience is associated with differences in default mode network activity and connectivity. Proceedings of the National Academy of Sciences, 21.november 2011.

Powered by Labrador CMS