Husker bedre med skriblerier

Skribling i margen under møter eller telefonsamtaler kan gjøre deg mer oppmerksom, mener britiske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Møteskriblerier av anonym kunstner.

Mange av oss er notoriske skriblere.

På et eller annet tidspunkt i løpet at et møte eller en telefonsamtale, spirer en liten krusedull i blå pennestrek i margen på notatpapiret.

Og ettersom tida går, vokser det ut en hel skog av snirkler og krummelurer, som til slutt velter inn over både linjer og tilstøtende notater.

Man kan ha en viss forståelse for at slike skribleverk kan bli ansett som tegn på labert engasjement for det som foregår.

Men nå mener altså forskere fra Plymouth University det stikk motsatte. Etter en hukommelsestest konkluderer de med at krusedulltegninga faktisk får oss til å huske bedre.

- Hvis noen gjør en kjedelig oppgave, som å høre på en ensformig telefonsamtale, kan de begynne å dagdrømme. Det distraherer dem fra oppgaven, noe som resulterer i dårlige prestasjoner, sier forsker Jackie Andrade til BBC.

- En enkel oppgave som skribling kan være tilstrekkelig til å stoppe dagdrømminga, uten at det går ut over prestasjonene på hovedoppgaven.

Fargela figurer

Forsøket gikk nettopp ut på å høre på en kjedelig telefonsamtale. Forskerne hadde huket inn 40 frivillige, som måtte lytte til en uinteressant telefonsamtale på to og et halvt minutt. Halvparten av deltagerne fikk i tillegg beskjed om å fargelegge figurer på et papir.

Etterpå skulle alle sammen huske åtte navn og åtte steder som ble nevnt i samtalen. Da viste det seg at skriblerne gjorde det 29 prosent bedre enn resten. De klarte i gjennomsnitt 7,5 navn, mens resten bare klarte 5,8.

- Dette høres rimelig ut, sier Alan Badeley fra British Psychological Society til BBC.

- Fristelsen på et møte eller i en telefonsamtale du ikke er spesielt engasjert i, er å begynne å tenke på ting. Du visualiserer ferier og slikt. Det fjerner deg fra oppgaven foran deg.

- Til sammenligning er ikke skribling så anstrengende, mens den holder deg mer oppmerksom så det er mer sannsynlig at du oppfatter det som blir sagt, sier Badeley.

Men regelen har vel sine unntak.

Man kan kanskje spørre seg om ikke den gunstige effekten av krusedullene er omvendt proporsjonal med engasjementet for selve skribleriene.

De der vidløftige kunstverkene som jeg rablet fram i geografitimene, ser i hvert fall ikke ut til å ha vært særlig hukommelsesfremmende…

Referanse:

Jackie Andrade, What does doodling do?, Applied Cognitive Psychology, Early View, 2009.

Lenke:

BBC: Doodling ‘may help memory recall’
 

Powered by Labrador CMS