Hvordan bestemmer hjernen hva vi husker? Søvn bidrar til å selektivt bevare og forsterke de mest følelsesladde aspektene ved et minne, mens bakgrunnsdetaljene viskes ut.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
En blund hjelper altså hjernen med å skille mellom viktige følelser og bakgrunnsdetaljer, ifølge en ny studie fra forskere i USA.
- Søvn er en smart, sofistikert prosess. Du kan si at søvnen jobber om natta med å bestemme hvilke minner vi skal bevare, og hva vi skal gi slipp på, sier Jessica Payne ved Beth Israel Deaconess Medical Center og Boston College, studiens førsteforfatter.
Episodisk hukommelse
Tidligere undersøkelser har vist at det kan lønne seg å sove når man forsøker å lære seg noe. Søvnen synes å konsolidere det du har jobbet med å lære deg.
Men det har ikke vært like klart hvilken rolle søvnen spiller for utviklingen av den episodiske hukommelsen.
- Emosjonelle minner inneholder vanligvis sterkt ladede elementer, som en bil som streifer oss på veien hjem, sammen med andre elementer som bare har en løs forbindelse til følelsen, som navnet på gata vi beveget oss på, eller hvilken butikk vi akkurat hadde gått forbi, forklarer Elizabeth Kensinger ved College of Arts and Sciences ved Boston College.
- Vi var interessert i å undersøke om søvn ville påvirke minnet av alle disse elementene likt, eller om søvnen ville tillate noen av aspektene å svekkes raskere enn andre, sier hun.
Testet studenter
Forskerne testet derfor 88 studenter. De fikk se bilder av enten nøytrale subjekter på en nøytral bakgrunn – som en bil parkert foran butikker, eller objekter som vekket negative følelser på en nøytral bakgrunn – for eksempel et stygt bilvrak parkert på en lignende gate.
Slik kunne de sammenligne erindringen av de emosjonelle og ikke-emosjonelle aspektene ved et bilde.
Studentene ble delt i tre grupper, hvor den ene ble testet 30 minutter etter at de hadde sett bildene. Den andre gruppen ble testet etter 12 våkne timer, mens den tredje ble testet etter 12 nattetimer, inkludert deres vanlige søvnperiode.
Forskjell
- Studieobjektene som holdt seg våkne hele dagen glemte i stor grad hele den negative scenen, og minnene av både sentrale objekter og bakgrunnsobjekter ble svekket like raskt, sier Payne i en pressemelding fra Beth Israel Deaconess Medical Center.
Men for individene som ble testet etter en søvnperiode, ble minnet av de sentrale negative objektene, som for eksempel bilvraket, bevart i detalj.
- Etter en natts søvn, husket disse forsøkspersonene de emosjonelle objektene like godt som forsøkspersonene som ble testet bare 30 minutter etter at de hadde sett bildene, forteller Kensinger.
- Derimot gjorde søvnen lite for å bevare minnet av bakgrunnen, så minnet av disse elementene kom på samme nivå etter en natts søvn, som etter en dag i våken tilstand, sier hun.
Skiller komponenter
- Dette kan passe med muligheten for at de individuelle komponentene i emosjonelle minner blir skilt fra hverandre under søvn, sier Payne.
Annonse
Dermed kan hjernen velge ut de elementene den vurderer som mest fremtredende, og bevare de aspektene som har størst emosjonell resonans.
Som et eksempel forteller Payne om den tendensen ofre for forbrytelser har til å huske gjerningsmannens våpen, mens andre viktige elementer ved åstedet blir glemt.
Traumatiske minner kan fungere på samme måte. Noen elementer synes å være brent inn i hukommelsen, mens andre er søkk vekk.