Skal du velge sjampo eller nye sokker treffer du de lureste bestemmelsene ved å vurdere ulike merkers fordeler og ulemper. Men de virkelig viktige valgene gjør du best med magefølelsen.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hverdagen vår er ofte pepret med ei hel rekke av små og store valg.
Hvilken bukse skal jeg ha på meg? Skal jeg kjøpe den vanlige sjampoen eller prøve en ny? Skal jeg ringe til han der kjekke fyren i baren? Og er det virkelig smart å by to millioner kroner for det krypinnet i Oslo sentrum?
Det finnes flere måter å forholde seg til livets valgkvaler. Noen sverger til å lage mentale eller nedtegnede lister over argumentene for og imot, og ta avgjørelsene ut ifra bevisste vurderinger. Andre sover på sakene, og lar intuisjonen lede veien.
Men hva virker best?
Nederlandske forskere har undersøkt valgvanene til 80 studenter, og funnet ut at lister kommer godt med når man tar de ubetydelige hverdagsvalgene, melder Nature.
Men når store, kompliserte saker skal bestemmes ut i fra mye ulik informasjon, er det best å la underbevisstheten vurdere saken mens man selv tar seg en pause.
Bevisstheten blir antageligvis litt forvirret når den står overfor valg hvor mange faktorer må med i beregninga, skriver New Scientist.
Dermed konsentrerer folk seg gjerne bare om noen få av kriteriene, og det hele ender i utilfredsstillende avgjørelser.
Ble distrahert
Forskerteamet fra University of Amsterdam gjorde flere tester for å finne ut hvordan vi treffer de beste valgene.
De 80 prøveklutene fikk opplysninger om ulike produkter, og ble så bedt om å vurdere både små og store kjøp, av alt fra sjampoer til møbler og biler.
Halvparten av gjengen fikk beskjed om å gruble over informasjonen og bestemme seg for hvilket produkt de ville kjøpe.
Resten fikk innformasjonen om produktene, og beskjed om at de kom til å måtte ta et valg. Men det ble ingen tid til å tenke over sakene. I stedet måtte denne gruppa løse gåter og regnestykker.
Da viste det seg at man antageligvis bør velge valgstrategien alt etter hvor stor og komplisert avgjørelsen er.
Sov på vankelige valg
- Når det gjaldt enkle valg som kjøp av grillvotter eller sjampo forble folk mest fornøyd med avgjørelsene hvis de hadde vurdert alternativene bevisst, sier forsker Ap Dijksterhuis til New Scientist.
- Men så snart valget var mer komplisert, for eksempel ved et huskjøp, ledet for mye tenking til feil valg. Ble bevisstheten derimot fullt opptatt med å løse oppgaver, fikk underbevisstheten fritt vurdere all informasjonen, og deltagerne traff et bedre valg, sier Dijksterhuis.
Denne studien føyer seg inn i en rekke nye undersøkelser som peker mot at underbevisstheten er viktigere enn vi trodde, skriver Nature. Mange kompliserte prosesser foregår uten at vi er klar over det.
Annonse
Men det er så klart et poeng at underbevisstheten også trenger noe å jobbe med. Fyller du hodet med lister over argumentene for og imot, for så å sove på sakene, burde nok alt ligge til rette for et strålende valg.
Referanse:
A. Dijksterhuis, M. W. Bos, L. F. Nordgren & R. B. van Baaren, On Making the Right Choice: The Deliberation-Without-Attention Effect, Science, 17 February 2006: 1005-1007.