Dårlig tidsfølelse

- Klart vi kan hjelpe deg å pelle rips til sommeren! lover vi tante Olga i vårlig overmot. Men hun bør ikke føle seg for trygg. Ny forskning viser nemlig at vi er temmelig talentløse når det gjelder å beregne tida.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidsklemma har grepet hele uka som ei usynlig pølseklype, og vi har nesten ikke hatt tid til å tisse. Likevel tror vi at neste måned skal flyte over av ledige timer, som vi gladelig lover bort til venner og verdige formål.

Problemet er bare at framtidas slakke tidsskjema er en grov feilberegning, mener Gal Zauberman fra University of North Carolina. Da han undersøkte hvor god tid studenter trodde de kom til å få i nær framtid, viste det seg nemlig at flesteparten var alt for optimistiske.

- Hvis du vil at folk skal binde seg til noe eller hjelpe til i frivillige organisasjoner, er det alltid bedre å spørre for framtida, sier Zauberman til New Scientist.

Mer tid enn penger

De amerikanske forskerne gav grupper av studenter en rekke spørreskjemaer, melder New Scientist. I det ene handlet spørsmålene om hvor mye tid og penger de unge hadde den dagen, og hvor mye de regnet med å ha om en måned.

Studentene mente at de kom til å ha mer av begge om fire uker, men alt i alt hadde de mest tro på flust med fritid. Tidligere forskning har da også antydet at mennesker har en tendens til å undervurdere hvor lang tid de trenger for å gjøre en oppgave.

- Det nye studiet antyder at folk ikke forstår at andre ting som må gjøres konkurrerer om tida, sier Zauberman.

Det vi i forskning.no aller helst skulle vite, er imidlertid hvorfor vi aldri lærer.

Referanse:

Forskningen publiseres i Journal of Experimental Psychology, vol 134, p 23.

Lenker:

New Scientist: Time in the future seems to go further

Powered by Labrador CMS