Sladrekjerring?

Bare kvinner som farer med sladder, sier du? Å neida, menn er minst like interessert i sladder om potensielle kjærester som det kvinner er, ifølge en engelsk studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsker Charlotte De Backer på media- og kommunikasjonsavdelingen ved University of Leicester i England står bak studien Let’s talk about sex: A Study on the Recall of Gossip about Potential Mates and Sexual Rivals.

Før kommunikasjonseksperten De Backer satte i gang med arbeidet, var en av antagelsene hennes at kvinner totalt sett ville være mer interessert i sladder, og huske mer av den.

Det viste seg ikke å holde stikk, for sladder var utbredt også blant gutta.

- Viktig for å vurdere partnere

Kvinnene fattet riktignok størst interesse for sladder om sine medsøstre, i større grad enn den interesse menn hadde for sladder om andre mannfolk. Men:

- Studien viser at at menn er like interessert når sladderen handler om mulige kjærester. Dette indikerer videre at kvinner i større grad enn menn blir sladret om, sier De Backer i et presseskriv fra universitetet i Leicester.

Hun mener at sladder er en nøkkelressurs i menn og kvinners jakt på, og vurdering av, potensielle partnere.

- Sladder er ikke bare prat på tomgang, den har en klar funksjon, noe tidligere forskning også har vist. Og denne studien viser hvilken funksjon sladder har i folks hverdag, sier De Backer.

- Sladder er til stede i alles liv, nesten alle driver med det. Noen gjør det selvsagt mer enn andre, og på et tidsspunkt blir vi alle hovedpersonen i sladderen, mener forskeren videre.

Hva sladres det mest om?

De Backers forskning viser at personer som allerede er i et forhold viser seg å være minst like ivrige som single etter å høre sladder om potensielle kjærester/partnere.

- Vi hadde ventet at de som var i et forhold, ikke ville være like interessert i å høre sladder om mulige romantiske partnere. Men resultatene viser at det er like interessert i dette som de single, sier De Backer.

Hva er så tema for sladderen? Når menn eller kvinner bedriver sladder om en kvinne, dreier praten seg oftest om hun er pen eller ikke.

Når mannen blir sladret om, er det hans økonomiske status det gjerne gjelder, opplyses det i presseskrivet.

Foreløpig lite sladderforskning

- Selv om sladder utgjør en betydelig del av alle menneskers hverdag, er dette et tema som ikke har fått noen stor oppmerksomhet i forskningssammeheng.

- Studier av sladder er ikke veldig vanlig (…) og hittil har ingen undersøkt kjønnsforskjeller med hensyn til sladder om potensielle kjærester og rivaler, sier Charlotte De Backer.

Den vitenskapelige artikkelen om sladder, der forskerkollegene M. Nelissen og M. Fisher er medforfattere, skal publiseres i tidsskriftet Sex Roles.

Studien har for øvrig sitt utspring fra De Backers doktoravhandling, som bærer tittelen Like Belgian Chocolate for the Universal Mind, Interpersonal and Media Gossip from an Evolutionary Perspective.

Powered by Labrador CMS