Forskere viser at et av verdens største musikkfenonener noen sinne, The Beatles, virkelig har evnen til å grave fram et rikt lag av minner hos folk. Låta ”She Loves You” er sterkest i så måte.
Vi har alle ett knipe minner vi kan gjenfortelle, og noen minner bringes kanskje opp i dagen av en lukt, smak eller et musikkstykke.
Hvis radioen spiller en låt du ikke har hørt på lenge, så kan den bringe deg tilbake til fortiden i løpet av et øyeblikk.
Da kan det hende du begynner å tenke på ting du trodde du hadde glemt, eller rett og slett ikke hatt i bevisstheten i løpet av alle årene som har gått.
Og så står du der - med tilgang til biter og bruddstykker av din egen historie, nesten som om du reiser med tidsmaskin.
Magisk minnereise
Den enkelske undersøkelsen bærer navnet The Magical Memory Tour, en lett omskriving av bandets album ved navn Magical Mystery Tour.
Det forskerne har gjort, er å be folk skrive ned minner som dukker opp når de lytter til Beatles-låter.
Målet har vært å styrke forståelsen av menneskets hukommelse, ved å avdekke rollen musikken til gutta i ”the Fab Four” har spilt for folk.
Psykologiprofessor Martin Conway og lege Catriona Morrison fra Institute of Psychological Sciences ved University of Leeds, er arkitektene bak arbeidet.
- Våre data viser at minner som relaterer seg til Beatles sin musikk enten er svært positive eller veldig negative, men nesten aldri nøytrale. Vi tror at den svært sterke følelsesmessige sammenhengen kan bety at musikk kan være viktigere enn man har trodd for lagring og gjenoppretting av minner, skriver forskere i et sammendrag.
Svært positive
“She Loves You” er for øvrig den låta fra herrene Lennon, McCartney, Harrisson og Starr som bringer frem flest minner hos folk.
Kanskje ikke så overraskende, siden dette var den messelgende singelen på 1960-tallet, påpeker forskerne i et presseskriv fra The BA.
Folk som klikket seg inn på siden Magical Memory Tour ble oppfordret til å dele både negative, nøytrale og positive minner.
Det viste seg at folk stort sett hadde svært positive minner knyttet til musikken. Unntakene var sangene “Imagine”, “She’s Leaving Home” og naturlig nok John Lennons død.
De positive følelsene Beatles-musikken skapte, gjaldt ikke bare de som beskrev seg selv som fans. Faktisk omfattet det også folk som understreket av de mislikte bandet.
Minner fra tenårene
Annonse
Flesteparten av minnene folk knytter til sangene skriver seg fra da de var i tenårene.
Forskerne serverer en forklaring på hvorfor det er slik:
- Dette er den klassiske opphopningen av erindring som assosieres med selvbiografisk hukommelse. Det antas at årsaken ligger i at tenårene er den perioden mennesker former en klar selvbevissthet.
- Vi betrakter slike minner som en nøkkelfaktor i oppfattelsen av selvet. Det som er litt annerledes i de nye dataene våre, er at opphopningen dreier mer mot yngre år enn i andre studier, mener forskerne i skrivet fra The BA.
Musikk kan altså spille en rolle for dannelsen av minner på et tidligere tidspunkt i livet, antyder forskerne.
I forskningsprosjektet ble deltakerne bedt om å skrive ned det første de tenkte på av et minne som kunne relatere seg til The Beatles. Det kunne være et enten fra et spesielt album, en sang, artikkel om bandet eller kanskje et av medlemmene.
Forskerne endte opp med 3000 svar fra folk i alderen 17-87 år. Majoriteteten av de som fortalte om Beatles-minnene sine, befant seg i gruppen 55-65 år. Nettopp disse var i tenårene da Beatles trollbandt verden med musikken sin.
Små forskjeller
Så mange som 69 ulike nasjonaliteter er representert i forskernes utvalg. Forskerne mener likhetene i minnene er mer interessante enn forskjellene på tvers av nasjonalitetene, ifølge skrivet fra The BA.
- Det som slo oss når vi gikk gjennom dataene, var at minnene folk relaterte til The Beatles var så lite forskjellige på tvers av kulturene, skriver forskerne.
De trekker frem et minne fra en 55-årig mann fra Tanzani, og en 18-årig tysk kvinne.
Mannen fra Tanzania (55) sier:
Annonse
Jeg hørte “She Loves You” for første gang da jeg var 11 år gammel. Det var en typisk afrikansk, varm oktoberkveld. Tonene kom fra naboens soveromsvindu. Dette er fortsatt så livfullt for meg, fordi det var første gangen jeg var i stand til å forstå ordene i en sangtekst. Og det var da jeg ble glad i musikk. Hjemme spilte radioen sanger med Elvis, Cliff Richard, Nat King Cole, Paul Anka – men disse fire trigget ikke interessen min på samme måte som The Beatles. Jeg husker fortsatt den kvelden, jeg lå på sengen og hørte ordene klart og tydelig; ”she loves you, yeah yeah yeah” fløt gjennom vinduet og ut i livets varme.
Kvinnen fra Tyskland (18) forteller:
- Første gangen jeg hørte “Lucy I the Sky with Diamonds” var da jeg var 6 år og på besøk hos en venninne. Vi var glade og danset , lo og sang til denne sangen. Vi lærte oss den utenatt og hadde aldri hatt det bedre.
Forskerne mener disse to minnene har mye til felles i form av det øyeblikksbildet de formidler, selv om respondentene er svært ulike.
Faktisk var mange klare på at det minnet de hadde var et slags frosset øyeblikk i en hendelse som totalt sett strakte seg over et lengre tidsrom.
Ta denne skotske 59-åringens bidrag til undersøkelsen som et eksempel:
- Sergeant Pepper. Å, som jeg hadde ventet på det. Jeg var student, hadde satt av penger til å kjøpe albumet, og gjorde det den dagen det ble sluppet. Har aldri gjort noe lignende - verken før eller siden. Jeg tok med meg albumet til første skoletime. Det førte til mye oppmerksomhet, jeg var i begivenhetenes sentrum. Alle ville se på plata. Jeg fikk ikke mulighet til å spille den på platespilleren til romkameraten min før om kvelden. Det bildet jeg har i hodet mitt er ikke av at jeg kjøpte albumet, eller at jeg spilte plata for første gang, men ganske enkelt at jeg bærer den med meg inn på skolen.