Annonse

Sov til musikk fra din egen hjerne

Søvnløs? Hvorfor ikke få hjernen til å synge vuggesanger til seg selv? Forskerne har funnet ut at hjernen lager sin egen indre sang, som kan brukes til å bekjempe søvnproblemer.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste har på ett eller annet tidspunkt ligget halve natta med sand i øynene og ventet på Jon Blund. For noen er det det normale.

- Søvnløshet er veldig vanlig, og de fleste har problemer bare fordi de er stressa, forteller psykiatriprofessor Leonid Kayumow fra søvnklinikken ved University of Toronto.

Hjernen jobber nemlig i høygir med regnskapet over ukas ølforbruk, eller taklingsmodeller for morgendagens møte med svigermor, og man sovner sent og våkner lett. Nå tror Kayumow at en hel masse mennesker kan få hjelp av en CD-spiller og sitt eget hode.

Hjernemusikk

Hjernen lager elektriske signaler hele tiden, og kobler man den til en maskin som fanger opp impulsene, kan man se aktiviteten som et bølgemønster. Mønsteret ligner i grunnen ganske mye på lydbølger, og det var nok dette som satte Kayumow på den smarte ideen å oversette hele hjernebølgeremsa til lyd.

Da viste det seg at hjernen ligger der for seg selv i mørket og lager en selsom, musikkaktig sang. Noen ganger består den av pene harmonier, andre ganger vill kakkafoni eller rett og slett kinesisk babbel.

- Hvert menneske lager sin egen spesielle sang, forteller Kayumow, og innrømmer at han synes noen mennesker lager penere hjernemusikk enn andre.

Musikk mot søvnløshet

Poenget er at man kan finne ut hvilke lyder og sekvenser som får hjernen til å bli avslappet og rolig, nesten på grensa til meditasjon. Da kan man nemlig sette sammen en låt av slike lyder, brenne en CD og spille den tilbake til hodet som laget den. Utrolig nok oppfatter hjernen da sin egen beskjed, og blir beroliget.

Hjernen hører mest på seg selv.

Kayumow testet musikken på to grupper søvnløse, som begge fikk beskjed om å høre på en CD med hjernemusikk før leggetid, og når de våknet om natten. Den ene gruppa fikk egenkomponert musikk, mens den andre fikk noen andres hjernebabbel. Ingen visste hvem som hadde fått hva.

Begge gruppene sov bedre, men de som hørte på sin egen hjerne merket en bedring på hele 75 - 85 prosent. Selv om dette første eksperimentet var alt for lite til å si hvor mye det nyoppdagede fenomenet kan hjelpe søvnløse, er det i hvert fall liten tvil om at hjernen kjenner igjen sine egne komposisjoner.

Kan brukes på andre sykdommer

Teamet på University of Toronto håper framtidens søvnløse bare trenger å poppe innom søvnklinikken og spille inn plate. Han ser ikke bort ifra at hjernemusikken kan brukes til alvorlige søvnlidelser også, og peker på at CD-plater ikke har særlig mange bivirkninger.

Først må imidlertid virkningen av hjernelåtene undersøkes grundig, og i mellomtiden er jeg redd man må nøye seg med kjedelige bøker og Cliff Richard.

Powered by Labrador CMS