Ble mindre såret med paracet

Sammenhengen mellom hjerte og smerte eksisterer ikke bare i kjærlighetssonater sunget under balkonger i Andeby – sosial og fysisk smerte har mye til felles. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sosial og fysisk smerte overlapper hverandre i hjernen. (Foto: Colourbox)

Det mener psykologiforsker ved University of California-Los Angeles, Naomi Eisenberger.

Hun har trålet nyere smerteforskning og oppsummert den i en ny artikkel.

En av studiene antydet til og med at hjertet kan smerte deg mindre når du bruker medikamenter som demper klassiske, håndfaste vondter som hodepine og muskelplager.

Mindre vonbrotne med smertestillende 

Folk som er sensitive for fysisk smerte, er også mer sensitive for sosial smerte, ifølge forskerne. Forsøkspersoner som spiste den amerikanske paracetamol-ekvivalentpillen Tylenol i tre uker, rapporterte færre sårede følelser enn de som spiste falske piller.

De ble rett og slett litt mindre vonbrotne, ifølge den ene studien Eisenberger har sett på. Det er overraskende, synes hun.

- På en logisk måte, følger det av argumentet at den fysiske og sosiale smerten overlapper hverandre, men det er fremdeles vanskelig å skjønne.

- Man tar jo Tylenol mot fysisk smerte; det er ikke meningen av det skal virke mot sosial smerte, sier hun i en pressemelding fra amerikanske Association for Psychological Science.

Men du bør definitivt ikke røske til deg paracetpakka så fort du har fått en bitter, blank avvisning på byen, advarer hun. Det er åpenbart ikke bra å bruke for mye smertestillende medikamenter.

..dessuten kan det være bra for oss å kjenne på den sviende pinen etter et sosialt nederlag, mener hun.

- Jeg tror det er en grunn til at den er der – nemlig for å holde oss knyttet til andre. Hvis vi kontinuerlig bedøver følelsen av en sosial avvisning, vil det føre til at vi lettere gjør ting som får andre til å avvise oss, og som vil fremmedgjøre oss.

Smerteopplevelse etter et sosialt nederlag bør få høyere anseelse, mener Eisenberg. (Foto: Colourbox)

Hjernen skiller ikke klart

Oppsummeringsartikkelen har Eisenberg publisert i tidsskriftet Current Directions of Psychological Science.

Også i egen forskning har hun sett at fysisk og sosial smerte kan komme til uttrykk ganske likt.

Det skjedde da hun og forskerkollegaen satt og så på hjerneskannbilder fra forskjellige personer – noen av dem med fysiske smerter, andre med sosial smerte. Bildene var ganske så like.

Sosial og fysisk smerte ser ut til å dele den emosjonelle komponenten av smerte - der hjernen vurderer hvor kjipt det som har skjedd egentlig er.

I tillegg antyder noe forskning på at en alvorlig sosial nedtur, som for eksempel å bli gitt på båten av en partner, også kan bli behandlet i områder av hjernen som befatter seg med fysisk smertesansing, ifølge pressemeldingen.

Tidligere i år viste en studie at hjerte og smerte kanskje er tettere knyttet enn det som sunt er.

Det er smertefullt å bli dumpa og avvist. (Foto: Colourbox)

Personer i sorg over tap av et nært medmenneske hadde en høyere risiko for hjerteinfarkt i tiden etterpå.

Eisenberger håper at den samlede forskningen på sosial smerte kan gi slik pine en høyere anseelse, på linje med den vi får av å være fysisk såret.

Ekte vondt 

Kanskje er det en grunn til at det ikke er så lett å ’ta seg sammen’, ’stikke fingeren i jorda’, ’ta seg sjæl i nakken’ eller eventuelt ‘bare skjerpe seg’ når hjertet eller stoltheten har fått seg en brist.

Kanskje er det til og med naturlig å rulle jamrende rundt på gulvteppet, mens man holder seg for brystet, i slike tilfeller.

- Forskningen viser at det er noe helt virkelig i den opplevelsen av smerte som vi får etter avvisning og ekskludering, sier Eisenberg. 

Referanse:

N. Eisenberger. Broken Hearts and Broken Bones. A Neural Perspective on the Similarities Between Social and Physical PainCurrent Directions of Psychological Science, februar 2012.

Powered by Labrador CMS