Annonse
Dette var en stor gravhaug - og arkeologer har funnet mange ofrede hester her.

Ble virkelig døde mennesker plassert som ryttere på hester ved denne gravhaugen?

Ved denne gravhaugen i Sibir ble minst 18 hester ofret for nesten 3.000 år siden. Men var det like vilt som den greske historikeren Herodot beskrev det? 

Publisert

Den greske historikeren Herodot reiste langt avgårde og beskrev fjerne kulturer og folk i sin samtid på 400-tallet f.Kr. 

Han fortalte om sine møter med skytere - hestefolk som levde på det store steppelandskapet nord for Svartehavet. 

Nytt funn av hesteutstyr

Akkurat hvem skyterne var, er uklart. Men de hører hjemme blant steppefolkene på hest - forskjellige nomadefolk som levde helt fra Middelhavet til Altai-fjellene i Mongolia. 

DNA-studier har vist hvordan gener fra for eksempel Altai-fjellene spredte seg langt vestover og at det fantes kulturelle koblinger over store avstander. Dette beskrives i en ny forskningsartikkel i tidsskriftet Antiquity. 

Hesteutstyr som nettopp ble funnet, fra en kongelig grav, styrker disse mulige koblingene, ifølge den nye forskningen.

Døde mennesker som ryttere?

Mye av kunnskapen om skyterne, hvis man kan stole på kilden, kommer fra Herodot. 

En romersk byste av Herodot fra 200-tallet, som er en kopi av en mye eldre, gresk byste.

Han beskriver et voldsomt begravelses-spetakkel for skytiske konger, som gjengis i forskningsartikkelen. 

Herodot forteller om storstilte menneske- og dyreofringer, hvor 50 menn og 50 hester ofres og blir satt opp i en morbid scene rundt en gravhaug.

De døde menneskene blir festet som ryttere oppå de døde hestene ved hjelp av påler, slik at det framstår som at et stort følge rir rundt gravhaugen. 

Om dette er en sannferdig beskrivelse av et faktisk begravelsesritual, er det ingen som vet. Herodot kalles både historiens far og løgnenes far, blant annet fordi han omtalte så mange legender og sprø historier, ifølge denne artikkelen i Classical Journal. 

Men som forskerne bak den nye forskningsartikkelen peker på, er det mulig å etterprøve noen av disse påstandene. 

Har funnet spor etter ofring

Forskerne argumenterer for at de har funnet spor etter både heste- og menneskeofring ved en gravhaug i Sør-Sibir.

En hestekjeve med bisse som dukket opp i utgravningene.

Levningene er spredt rundt en stor gravhaug, kalt en kurgan, i dagens Øst-Sibir. Forskerne har funnet levninger etter minst 18 hester og ett menneske, fordelt oppå gravhaugen. 

Forskerne kaller dette en kongelig grav. Den er en av flere store gravhauger i denne dalen, flere hundre kilometer vest for Irkutsk - en av de største byene i Sibir. 

Haugen er laget av leire. Knoklene ble funnet under et steinlag som ble lagt på toppen. Dette betyr at levningene og restene sannsynligvis stammer fra et ritual som ble gjort før graven ble lukket helt.

Det tolker forskerne som at dette kanskje er restene etter et ritual, som kan ha lignet på scenen beskrevet av Herodot. 

Det er også funnet rester av trepåler og planker. Det er mulig at hestene ble lagt på en treplattform oppå leiren. Eller at de ble montert stående, slik som Herodot beskrev. 

Rituell lukking av graver er også kjent fra våre deler av verden. Du kan lese mer på forskning.no om hvordan Osebergskipet ble knust av store steiner før gravhaugen ble stengt.

Denne skal vise en skyter. Statuen er laget av etruskere i dagens Italia rundt år 500 f.Kr.

Hesteutstyr

Men forskerne mener også at en del av hesteutstyret viser en viktig kobling til skytere og andre steppefolk. 

Hesteutstyret består blant annet av bissel laget av bronse og villsvinstøttenner. Bissel er den delen av utstyret som sitter i munnen på hesten. 

Forskerne har også funnet et spesielt motiv på flere gjenstander laget av bronse: Hoder av rovfugler. 

Dette er et motiv som dukker opp på flere steder over store områder på steppene, og det kobles også til skyterne. Eksempler finnes for eksempel på The Metropolitan museum of Art i New York, hvor de har en del av et bissel fra Ukraina fra 400-tallet f.Kr. med et slikt motiv. 

Dette er et utvalg gjenstander fra graven, blant annet deler av bissel av støttenner. Men også den lille bronsegjenstanden som viser rovfugl-hoder.

Hvor viktig dette motivet var i skyteres kunst, diskuteres også i denne forskningsartikkelen fra 2022.

Den nyåpnede graven er datert til å være fra 800-tallet f.Kr. og er dermed et tidlig eksempel på at nomadekulturene her hadde koblinger til store geografiske områder.

Forskerne viser også til at denne graven er begynnelsen på en tradisjon med gravhauger i dette området. Mange flere slike graver ble etablert i løpet av de neste århundrene. 

Referanse: 

Caspari mfl: A spectral cavalcade: Early Iron Age horse sacrifice at a royal tomb in southern Siberia. Antiquity, 2024. DOI: 10.15184/aqy.2024.145

Opptatt av arkeologi og historie?

Se inn i fortiden og få samtidig siste nytt fra forskning.no om historie, språk, kunst, musikk og religion.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS