Annonse
Dette er noen av murene som er igjen av Paquime. Dette store komplekset er en del av et arkeologisk felt med flere tusen rom.

Forskere finner spor etter menneskeofring ved mystisk kjemperuin i Mexico

Svært lite er kjent om Paquimé i Mexico, men en DNA-test av levninger kan avsløre hvem som styrte der. 

Publisert

Det kalles Paquimé eller Casas Grandes, og ligger i det nordlige Mexico – ikke langt fra grensen til USA. 

Det består av rundt 2.000 rom som henger sammen i digre bygningskomplekser. Ruinene er rester etter bygg som har huset flere tusen mennesker. Byggene er laget av tørket leire – kjent som adobe. 

Det har vært et viktig sted en gang, og arkeologer har blant annet funnet store mengder dyrebare handelsvarer her. Skjell, verdifulle mineraler, kobber og andre verdifulle saker har blitt lagret i og transportert gjennom Paquimé. 

Ruinene er på verdensarvlisten til UNESCO, som beskriver det som bare delvis utgravd  og et viktig knutepunkt mellom kulturene i USA og de avanserte, mesomamerikanske kulturene som Aztekerne. 

Paquimés murer.

Det er også to store ballspill-baner her, spor etter det kjente og svært utbredte mesoamerikanske ballspillet. Les mer om denne utbredte rituelle sporten på forskning.no

Bygningskomplekset var i bruk før europeerne kom til denne delen av Amerika og var på høyden mellom 1200 og 1450. Da endte historien om dette stedet på brutalt vis.

Komplekset har vært gravd ut i flere omganger og det har blitt avdekket en del levninger etter folk her. Blant annet er det funnet graver som sannsynligvis var laget for overklassen, hvor de begravde har vært ved relativt god helse og gravlagt med gravgods.

Totalt er det funnet levninger etter mer enn 600 mennesker her, men i en ny studie har forskerne sett på en helt spesiell gravplass. 

Papegøyer og ofringer

Gravplassen ligger i en del av komplekset som forskerne kaller Huset med brønnen på grunn av en spesielt framtredende og stor brønn.

Forskerne rapporterer om mye verdifulle gjenstander i dette huset samt mange ofringer av ara-papegøyer. Det har sannsynligvis vært et eget oppdrettsanlegg for slike papegøyer her.

En plan over Paquimé, hvor huset med brønnen er tegnet inn. Graven ved denne trepålen er tegnet inn til høyre

I dette huset er det også funnet levninger etter et lite barn på mellom 2 og 5 år som er begravd helt ulikt de nesten 60 andre menneskelevningene som er funnet her

Taket er holdt oppe av tre store stokker, og barnelevningene ble funnet rundt basen av en av disse stokkene. Barnet er kanskje blitt drept, siden det har en slagskade på hodeskallen, skriver forskerne.

Forskerne tror barnet kan ha blitt ofret.

Eliten

Forskerne har gjort en DNA-test av barnet, og kommer fram til noe helt spesielt.

Arvematerialet tyder på at barnets foreldre kan ha vært i svært nær slekt med hverandre. De kan ha vært halvsøsken, eller hatt en tante- eller onkel-relasjon. Forskerne peker på at dette er svært uvanlig å finne, og at det i de aller fleste kulturer er knyttet sterke tabuer til slike forhold.

Det kan bety at familier blant overklassen kan ha fått barn med folk som er i nær slekt. Det finnes noen eksempler på dette, for eksempel fra dynastiene i gamle Egypt.

Forskerne understreker at det kan finnes andre forklaringer, som at foreldrene ikke visste om slekttskapet, men de tror det er lite sannsynlig. Det henger sammen med at barnet har fått en så spesiell grav. 

Det er fremdeles mye ukjent med dette stedet, men forskerne tror de kan ha avdekket noe om samfunnsstrukturen her. 

En blodig slutt? 

Det er fremdeles usikkert hvem som bygde dette store bygningskomplekset og hvilken rolle det egentlig spilte i området. Var det hovedsakelig en handelsstasjon, eller var det et mer organisert, selvstendig samfunn? 

Det ble også plutselig forlatt rundt 1450, men ingen vet hva som skjedde. Arkeologer har avdekket nesten hundre lik fra denne perioden som ikke ble begravet. 

Dette tyder på at det skjedde noe brått eller dramatisk. Forskerne bak den nye studien spekulerer i om det kan ha vært en sultkatastrofe, sykdom eller noe voldelig som gjorde at Paquimé ble forlatt.

 Referanse:

Sedig mfl: High levels of consanguinity in a child from Paquimé, Chihuahua, Mexico. DOI: 10.15184/aqy.2024.94. Sammendrag

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS