Moderne multimedia-hjelpemidler er fine å ha i skolen, men kan de konkurrere med de gode, gamle undervisningsplansjene? Døm selv. Høgskolen i Vestfold har til nå lagt ut 1100 fargesprakende plansjer på internett.
DidrikSøderlindjournalist i forskning.no
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Disse bildene har mye kunsthistorisk og skolehistorisk interesse, sier Siri M. Kristensen ved høgskolen.
Dersom du er over en viss alder, husker du de gamle, falmede undervisningsplansjene i klasserommet. Plansjene som ga deg innblikk i bibelhistorien og biologien og tok deg med til fremmede himmelstrøk.
Hvis du er under denne alderen, og derfor ikke husker plansjene, er det på høy tid at du får oppleve dem.
Nå er det lettere å bli kjent med denne delen av norsk kulturhistorie enn noensinne. Ved Senter for pedagogiske tekster ved Høgskolen i Vestfold har prosjektet De klassiske undervisningsplansjene nå sørget for at mer enn tusen av dem er på nettet.
Men vær advart: Surf ikke innom denne nettsiden dersom du har dårlig tid.
By og land
Æren for arbeidet tilfaller Terje Høiland og Siri M. Kristensen, som begge arbeider ved Høgskolens Avdeling for lærerutdanning og er tilknyttet Senter for pedagogiske tekster.
- Vi har reist mye rundt og tatt bilder. Fortrinnsvis i området rundt Høgskolen i Vestfold, men også lenger unna, som på Vestlandet, forteller Siri M. Kristensen.
- Et viktig spørsmål var selvfølgelig om det var noen forskjell på de plansjene vi fant, avhengig av hva slags område vi fant dem i. Det var det i høyeste grad!
- På Kongsberg, for eksempel, fant vi ingen trafikkplansjer. Det er selvfølgelig ikke rart, for på den tiden plansjene ble brukt, var det ikke stor trafikk på Kongsberg. Og på Jæren fant vi plansjer over traktormotoren, noe vi ikke har funnet noe annet sted.
Men i visse typer plansjer ble det ikke skille mellom by og land.
- Bibelplansjer er veldig tydelige overalt, og det er nok på grunn av at læreplanen la sterkt vekt på kristendomsundervisningen, sier Kristensen.
Pedagogisk tenkning
Kristensen skrev en oppgave om undervisningsplansjer da hun studerte norsk mellomfag, og har lagt merke til at nettopp bibelplansjene illusterer gamle tiders pedagogiske tenkning.
- Hvis du ser på disse plansjene, ser du at noen er veldig naivistiske mens andre nærmest er flotte malerier. De enkleste plansjene, med få detaljer, er ment til bruk i de lavere klassetrinnene. De mer detaljrike er ment til de eldre elevene, sier Kristensen.
Form og innhold fulgte den samme utviklingskurven. Så mens de minste fikk søte versjoner av juleevangeliet i gilde farger, sto overveldende tolkninger av Kristi lidelse på pensum for de eldre elevene.
Annonse
- Læreren leste høyt mens elevene kunne bruke plansjene for å få fortellingene levendegjort, sier Kristensen.
Vil bruke plansjene på ny
I det hele tatt kan man spore eldre tiders pedagogiske metoder gjennom plansjene. De eldste plansjene Terje Høiland og Siri M. Kristensen har kommet over, er helt fra slutten av 1700-tallet.
Her skulle barna lære seg å lese ord med mange stavelser og gotisk skrift mens læreren sto forrest i klassen og ledet an. En puggemodell som ikke akkurat ville slått an i dagens skole.
Selv om de ikke akkurat lengter tilbake til den tidens pedagogikk, håper Høiland og Kristensen på at undervisningsplansjene skal kunne komme til heder og verdighet, og ikke minst bruk, igjen. Derfor har prosjektet begynt å produsere noen oppgaver som tar utgangspunkt i plansjene.
- En måte å benytte plansjene på er å få elevene til å illustrere sine oppgaver ved å bruke fotografier av de gamle plansjene. Dette kan løses på flere måter, forteller hun.
- Nettstedet legger opp til at elevene kan finne ytterligere informasjon om et tema på Internett ved å ta utgangspunkt i en gitt plansje. Vi arbeider med å legge linker på aktuelle tema, for å hjelpe skoleelever videre innenfor temaet som plansjen behandler, sier Kristensen.
Hun trekker særlig fram seksjonen om historie som et eksempel på dette.
Morsom jobb
Kristensen legger ikke skjul på at det har morsomt å samle inn plansjene, og hun og kollega Høiland jobber nå med å utvide samlingen av vikingplansjer.
Og mens man kan peke på plansjenes verdi som historie og pedagogiske hjelpemidler som kan brukes på nye måter, er det lett å mistenke at det også er andre motiver som står bak innsamlingsarbeidet.
- Du holder ikke på med dette fordi du blir nostalgisk av disse plansjene, da?
Annonse
- Nei, jeg er nok ikke gammel nok til å huske så mange av disse, ler Kristensen.
- Men jeg har vist en del av dem til foreldrene mine, og de ble nok litt blanke i blikket da de så dem, forteller hun.