Annonse
Et gammelt postkort med påskriften 'Glædelig paaske' viser en illustrasjon av to nakne småbarn som knuser egg med hammer. Ut kommer levende, gule kyllinger.
Da dette kortet ble utgitt i 1905, hadde egg blitt et symbol på påsken også i Norge.

Hvordan ble egentlig egg et symbol på påsken?

Da påskeegg kom til Norge ble de både spist, dekorert og plassert mellom brystene som et sjekketriks.

Publisert

Egg har vært forbundet med påsken i flere århundrer.

Ifølge kulturhistoriker Herleik Baklid kan vi i hvert fall spore tradisjonen tilbake til Tyskland på 1200-tallet.

Noen historikere har trukket linjene mye lenger, til kinesisk mytologi eller førkristen tro i Egypt. Baklid er ikke overbevist.

– Jeg synes man må være litt forsiktige med å trekke for lange linjer, sier forskeren ved Universitetet i Sørøst-Norge.

En kristen metafor

Så hva har egentlig egg med påsken å gjøre?

Egget har lenge vært et symbol på fruktbarhet. Men det er også et symbol på det kristne påskebudskapet. Altså at Jesus gjenoppstod fra de døde.

På samme måte som kyllingen kommer ut av egget, står Jesus opp fra graven, forklarer Baklid.

Hvordan denne metaforen oppstod, har ikke forskeren svar på.

Sammenligningen har uansett gitt egg en spesiell plass i Påsken, både som pynt og mat.

En illustrasjon av en kurv fylt av egg i forskjellige størrelser som er dekorert i forskjellige farger og mønstre.
Et påskekort fra 1970 viser dekorerte påskeegg i en kurv.

Egg forbudt under fasten

Samtidig kan tradisjonen om å spise egg i påsken også ha hatt en praktisk forklaring, ifølge historiker Serin Quinn ved University of Warwick, England.

I middelalderen da den 40 dager lange fasten før påsken ble avholdt, var kjøtt og egg ofte forbudt å spise. 

Derfor ble egg en etterlengtet rett når fasten var over, skriver Warwick i magasinet the Conversation.

Farget med løk og kaffe

I Norge er derimot skikken om å spise egg i påsken er en relativt ny tradisjon.

Først på starten av 1900-tallet ble det vanlig blant vanlig folk flest, ifølge Baklid.

For selv om det finnes bevis på at egg ble spist i påsken i Trøndelag allerede i 1770, var dette trolig forbeholdt til overklassen.

Allerede rundt 1800 begynte allikevel flere nordmenn å dekorere egg i påsken. Da ble de gjerne farget ved å kokes sammen med ting som løk, lyng eller kaffe.

Et postkort i svart/hvitt som viser en liten jente som kommer ut av et stort egg. Ved føttene hennes står en kurv full av påskeegg.
Dette fiffige påskekortet er fra rundt 1916.

Sjekketriks med egg mellom brystene

På Sør-Vestlandet ble eggene brukt som et slags sjekketriks på 1800-tallet. Jenter la egg mellom brystene og ga dem til gutten de likte best.

Det finnes også skildringer av en egg-konkurranse mellom gutter i blant annet Telemark. Konkurransen het kamping.

– Gutter hadde hvert sitt egg og skulle støte de mot hverandre og se hvem som hadde det sterkeste egget, sier Baklid.

I dag gleder barn seg nok mest til et påskeegg fylt av godteri.



LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS