"Atomvinter" årsaken til sommerfrost?

Et team fra universitetet i Cardiff mener å ha oppdaget årsaken til flere uår med sommerfrost på 500-tallet. De hevder at en komet eksploderte og laget en "atomvinter".
11.2 2004 07:00

Studier av årringer i trær tyder på svært kalde somre rundt år 536 - 540 e.Kr., som om jorden hadde opplevd en “atomvinter”. Nå mener forskere at årsaken var en liten komet som eksploderte høyt i atmosfæren.

Lavere grads studenter

Det er Scienceblog som melder om denne studien fra universitetet i Cardiff, og det er studenter på lavere grad som mener de har funnet årsaken til denne korte og svært kalde perioden.


“Var det en komet som skapte sommerfrosten?”

Teamet hevder at denne kulden ble forårsaket av at en komet eksploderte høyt oppe i atmosfæren.

Komet eksploderte

Materialet fra denne eksplosjonen omhyllet hele jorden med sot og aske, og stengte sollyset ute. Effekten er den samme som man kunne se på Jupiter da planeten ble truffet av kometen Shoemaker-Levy-9 i 1995.

Det er ikke mange historiske referanser til været i denne perioden, men de man finner forteller om uår og sommerfrost.


“En komet kan skape en global katastrofe.”

Små kometer gir globale katastrofer

Teamet mener kometen kunne være så liten som en halv kilometer i diameter, og likevel forårsake denne atomvinteren. Det er ikke mange historiske referanser til været i denne perioden, men de man finner forteller om uår og sommerfrost. Perioden er da også kjent som the Dark Ages.

- Ett av de spennende aspektene med dette arbeidet, er at vi har reklassifisert hvor stor en komet må være for å være en global trussel, sier Dr Ward-Thompson.

- Dette arbeidet viser at selv en komet på bare en halv kilometer kan ha globale konsekvenser.

- Tidligere så man ikke noe som var mindre enn én kilometer i diameter som en global trussel. Om dette skjedde på ny i dag, så ville igjen en stor del av jordens befolkning trues av sult.


“Keiser Justinian 1. regjerte fra 527 til 565 e.Kr.”

“The Justinian Plague”

Forskerne mener kometen forårsaket de omfattende uårene og sult i det sjette århundre. Tidspunktet faller sammen med pesten “The Justinian Plague”. Denne epidemien var trolig den første gangen svartedauden kom til Europa. Det er også mulig denne epidemien fikk lettere spill fordi befolkningen allerede var svekket av sult og uår.

Justinian 1. blir også kalt den store. Han var gift med Theodora, var stadig på krigsfot for Østromerriket, mot blant annet vandaler og arianere, og han fikk samlet og ordnet rettsreglene i “Corpus Juris Civilis”. Dette verket er det nesten vanskelig å overvurdere, da det ikke bare danner basis for kanonisk rett, men også for sivil rett i hele “den siviliserte verden”.

De som står bak undersøkelsen er studentene Emma Rigby og Mel Symonds. Dr Derek Ward-Thompson var deres veileder.

Les mer om Justinian

Artikkel 1 | Artikkel 2 | Artikkel 3 | Flere lenker

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse