Genterapi mot impotens
Amerikanske forskere rapporterer om positive resultater etter en utprøving av genterapi mot impotens. For noen kan dette komme til å erstatte medikamenter som Viagra, og kanskje gjenopprette spontaniteten i sexlivet.
Impotens er en tilstand der mannen har problemer med å få eller opprettholde den ereksjonen som må til for å ha et tilfredsstillende samleie.
Behandlingen er testet både på mennesker og dyr, og noen av resultatene ble lagt frem under det årlige møtet i American Society of Gene Therapy i Seattle, melder BBC.
Forskere ved University of Pittsburgh og Wake Forest University mener genterapi kan være en behandling som virker over lengre tid enn piller, og at den derfor kan forbedre spontaniteten.
En av de mindre attraktive sidene ved denne typen behandling, er at den vil involvere at legen må sette en sprøyte i penis.
Rammer mange
Rundt 60 prosent av norske menn over 40 år har opplevd en eller annen grad av ereksjonssvikt, ifølge en studie publisert i Tidsskrift for Den norske lægeforening i 2001.
Én av tre menn i den samme gruppen rapporterte om moderat til komplett ereksjonssvikt. I mange av disse tilfellene vil det være snakk om erektil dysfunksjon, eller såkalt impotens.
Forekomsten av impotens øker med alderen, og forekommer hos rundt 5 prosent av 40-åringer, 10 prosent av 50-åringer og over 20 prosent av de over 65 år, ifølge Pasienthåndboka.
Virus transporterer gen
De amerikanske forskerne tror genterapien kan være aktuell for pasienter som ikke får noen effekt av å ta medikamenter mot sin impotens, i tillegg til menn som opplever bivirkninger av pillene.
Behandlingen går ut på at viruset herpes simplex brukes til å transportere enten et gen kalt GDNF, eller ett kalt neurturin, inn i penis.
Begge genene hjelper til med å øke produksjonen av proteiner, som hjelper glatte muskelceller i penis til å slappe av.
Når disse cellene slapper av, kan penis fylles med blod og bli stiv.
Viste bedring
Rotter som fikk behandlingen viste forbedring, og fikk tilbake normal penisfunksjon etter fire uker.
Behandlingen ble også testet på 11 menn med erektil dysfunksjon, og studien viser lovende resultater. Mennene tolererte behandlingen med få bivirkninger, og noen av dem fikk forbedret penisfunksjon.
- Dette er et spennende forskningsfelt fordi nåværende behandling for menn med erektil dysfunksjon, enten det er snakk om piller eller minimale inngrep, må utføres “på etterspørsel”, og dermed reduserer spontaniteten i seksualakten, sier Dr Arnold Melman fra Albert Einstein College of Medicine til BBC.
Noen eksperter er skeptiske til hvorvidt menn er villige til å få satt en sprøyte i penis.
Andre understreker at menn med impotens ofte har andre underliggende sykdommer som høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller diabetes, og at dette også bør behandles.
Lenker:
BBC: Gene therapy hope
on impotence
Pasienthåndboka: Impotens og erektil dysfunksjon
Tidsskrift for Den norske lægeforening: Erektil dysfunksjon hos norske menn over 40 år