Er røykere svake mennesker?

Røykere har det ikke lett. Nå viser en australsk studie også at de er mindre disiplinerte og mindre pliktoppfyllende enn ikke-røykere. Derfor får de ekstra trøbbel med å stumpe røyken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prosjektet omfattet ni undersøkelser i fire land med nesten 5000 deltakere, og undersøkte hvordan røykere scorer på fem personlighetstrekk - blant psykologer populært kalt de “fem store”: Utadvendt, pliktoppfyllende (evnen til selvdisiplin og pliktfølelse), åpen for erfaring, samarbeidsvillig, og nevrotisk (tendensen til å oppleve negative følelser).

Nevrotiske røykere

Det viste seg at røykere scoret lavere enn gjennomsnittet på pliktoppfyllende og samarbeidsvillig, og høyere på nevrotisk. Så det er mindre sannsynlig at røykere vil søke hjelp for å stumpe røyken, og mer sannsynlig at de vil droppe ut av avvenningskuren underveis, ifølge dr. John Malouff ved australske University of New England.

Å få folk til å følge et avvenningsopplegg kan være vanskelig. Noen gjør det ut av pliktfølelse, andre fordi de er samarbeidsvillige og synes det er greit å si ja. Men for personer som scorer lavt på begge, slik røykere har en tendens til, blir det et problem, sier Malouff.

Dobbelt handikap

Dette gir røykere et “dobbelt handikap”, mener han.

Pliktfølelse og samarbeidsvillighet er viktige egenskaper hvis man søker hjelp for røykavhengighet. Hvis man har en pliktoppfyllende personlighet kan man klare å følge opp terapi og oppgaver underveis, som å holde oversikt over antall røyk og humørsvingninger gjennom dagen.

Best på gruppenivå

"John Malouff."

Det er ikke første gang røykere er blitt testet mot de fem personlighetstrekkene.

I den foreløpige undersøkelsen “Does the Five Factor Model of Personality Apply to Smokers?” fra 2000 advarer forfatterne Shadel, Niaura, Goldstein og Abrams mot bastante konklusjoner om røykeres personlighet.

Derimot er en slik analyse “brukbar for å summere og karakterisere hvordan grupper av røykere forholder seg sammenlignet med andre grupper av røykere eller ikke-røykere”, skriver de i sin rapport

Økt pliktfølelse

Selv om personlighetstrekkene regnes som ganske stabile, kan vi likevel lære å endre holdninger og atferd på bestemte områder. Ett ledd i avvenningsopplegg for røykere kan bli å forsterke deres pliktfølelse og samarbeidsvilje, tror John Malouff.

Ettersom flere røykere slutter, er det den harde kjerne som blir igjen. De vet at røyking er farlig både for dem og menneskene de lever og arbeider med, men likevel er det mange som ikke slutter. Hvis vi kan forsterke pliktfølelsen på ett område - å slutte å røyke - kan vi lettere hjelpe dem, mener Malouff.

Powered by Labrador CMS