Selv korte ferier får deg til å legge på deg. Men ikke få panikk – det er nemlig også sunt med en ferie. (Illustrasjonsfoto: Himchenko.E/Shutterstock/NTB scanpix)

Ferien gjør deg tyngre – og sunnere

Selv en kort ferie kan gjøre at du legger på deg, ifølge ny studie. Men ferien gjør oss også godt.

Kanskje sitter du og stirrer i kaffekoppen på kontoret mens andre slanger seg på Gran Canaria i vinterferien.

Da kan du kanskje finne trøst i at feriefolket risikerer å slepe med seg litt mer enn bare glorete bikinier og badebukser med seg i bagasjen.

Vi legger nemlig på oss selv i korte ferier, tyder en ny studie på. Den er publisert i tidsskriftet Physiology and Behavior.

Forskerne bak studien mener det kan være problematisk fordi det på sikt kan bidra til at flere blir overvektige.

Men studien viser også at ferien kan gi en fordel for helsa. Den kommer vi tilbake til.

Liten vektøkning

Forskerne fra University of Georgia Jamie A. Cooper samlet inn data fra 122 kvinner og menn i alderen 18–65 år, med en gjennomsnittsalder på 32.

De hadde alle vært på en tre ukers ferie hjemmefra og hadde verken gått vesentlig opp eller ned i vekt i fem måneder i forkant av turen.

De fikk målt vekt og blodtrykk og rapporterte selv om stress- og aktivitetsnivå en uke før ferien, en uke etter ferien og seks uker etter ferien.

Selv om deltakernes aktivitetsnivå gikk opp etter ferien, fulgte vekta samme vei. De la på seg gjennomsnittlig 320 gram etter ferien, og forskerne forklarer dette med at de fikk i seg flere kalorier fordi de drakk mer alkohol.

Forsker Mads Rosenkilde Larsen er ikke overveldet over vektøkningen til deltakerne.  

Statistisk sett gir den riktignok et visst gjennomsnittlig utslag fordi det er så mange personer med i studien.

– Men vi vil ikke si at den er klinisk relevant. Til det er den rett og slett for liten. Det svarer til en tur på toalettet, sier Larsen. Han forsker ved Afdeling for Systembiologisk Forskning ved Københavns Universitet.

Til det siste poenget får han støtte fra idrett- og ernæringsforsker Lone Brinkmann Sørensen, hun også på Københavns Universitet.

Hun er enig i at forskjellen i vekt i seg selv i verste fall kan være avgjort av om deltakerne har vært på do eller ikke før veiingen.

Fikk lavere blodtrykk

Mads Rosenkilde Larsen synes faktisk det er mer å være optimistisk enn pessimistisk over i den nye studien.

Selv om vekten til deltakerne hadde gått opp etter ferien, hadde blodtrykket deres falt.

Deltakerne hadde i utgangspunktet blodtrykk som var innenfor normalen, men at det falt, er likevel viktigere enn at de hadde lagt på seg, ifølge Larsen.

– Vi vet at forhøyet blodtrykk over en lang periode tar mange liv. Det har en dårlig effekt på hjerte- og karsystemet, øker risikoen for blodpropp og hjerte- og karsykdommer, sier han.

Ferie eller klima?

Larsen har noen innvendinger mot metodene som forskerne har brukt i studien. De gjør det vanskelig å konkludere endelig, mener han.

I studien var det nemlig ingen kontrollgruppe – en gjeng med folk som ikke dro på ferie i tre uker. De undersøkte med andre ord bare folk som hadde vært på ferie og kan ikke utelukke at det var været som fikk forsøkspersonene til å gå opp i vekt.

– Vi kan ikke tilskrive effekten til ferien 100 prosent, men det skaper en interessant hypotese som identifiserer noen kritiske perioder hvor personer er sårbare for vektøkning, sier Larsen.

En annen innvendig er at de 122 forsøkspersonene var delt inn i tre vektgrupper. Det var derfor forholdsvis få mennesker i hver kategori. Få deltakere i denne typen studier svekker sikkerheten i resultatet.

Fett eller muskler?

Det trenger dessuten ikke ha vært negativt av deltakerne la på seg, mener Mads Rosenkilde Larsen.

 Studien har nemlig ikke kartlagt om de hadde fått mer fett på kroppen eller om vektøkningen kan ha vært i muskelmasse.

– Kroppsvekten er ikke alltid en god indikator på hva som skjer med energibalansen. Når forsøkspersonene blir mer fysisk aktive, tenker jeg at de kanskje kan ha lagt på seg i muskler fordi de går mer i ferien. Da er det plutselig ikke negativt, sier han.

Referanser:

J. A. Cooper, T. Tokar: A prospective study on vacation weight gain in adults. Physiology&Behavior, 15. mars 2016. Sammendrag.

© Videnskab.dk. Oversatt av Marianne Nordahl for forskning.no

Powered by Labrador CMS