Nanoplaster kan bli del av kroppen

Amerikanske forskere har laget en bandasje av det materialet kroppen bruker for å få blodet til å levre seg. Dette kan bli et plaster du legger på og aldri tar av igjen, fordi det etterligner kroppens egen helbredelsesprosess.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I tekstur ligner bandasjen litt på stoffet i en flanellskjorte, men det er spunnet av tynne strå av fibrinogen, et stoff som er viktig for at kroppen skal klare å stoppe blødninger.

Fibrinogentrådene som forskerne har brukt er 1 000 ganger tynnere enn et hårstrå på hodet ditt. Når man lager noe i så liten skala, kalles det nanoteknologi. En nanometer er en utenkelig milliarddel av en meter.

Trenger ikke å fjerne bandasjen

Mattene av nanofiber kan bli en naturlig bandasje som plasseres på et sår og ikke tas av igjen, men absorberes av kroppen.

- Dersom du blør og en førstehjelper kommer til for å hjelpe deg på gata, hva vil han gjøre? Sannsynligvis vil han ta fram et gasbind, plassere det på såret og legge press på, sier Gary Bowlin, professor i biomedisinsk ingeniørvitenskap ved Virginia Commonwealth University.

- Når du kommer til sykehuset river de det av igjen og starter blødningen på nytt, fortsetter han.

Små og store skader

Avhengig av hvor alvorlig skaden er, tenker forskerne seg at den nye bandasjen kan plasseres direkte på blødningen for å starte koaguleringen, forbli der for å hjelpe til med helbredingen, for til slutt å forsvinne inn i kroppen.

Bowlin mener bruksområdene kan være alt fra mindre kutt til store skader på slagmarken, hvor det er livsviktig å få stoppet blødningen øyeblikkelig, mens man venter på transport til sykehus.

- Eller noen ganger under operasjoner oppstår det små blødninger som kirurgen ikke klarer å kontrollere. Da kan de bare ta en liten bit av denne matta, legge den på, stoppe blødningen, og la den bli der. Noe lignende det folk gjør når de skjærer seg under barbering - bare legg på en liten klump og det er over, sier Bowlin.

Koaguleringen

"Tenk deg et plaster som smelter sammen med kroppen din etter hvert."

Fibrinogen er et stoff som finnes naturlig i blodet. Det er et glykoprotein med svært store molekyler og forstadiet til fibrin, som danner hovedbestanddelen av såkalte blodkoagler eller blodlevrer.

Når du skjærer deg aktiveres koaguleringsprosessen i kroppen - en kaskade av reaksjoner hvor fibrinogenet brytes ned og konverteres til fibrin.

- Fibrin er nettingen. Det er som å kaste et nett over levringen som holder den sammen og forhindrer at den går i oppløsning, sier Bowlin.

Etter at levringen er stabilisert, sørger fibrinet i bandasjen for at den naturlige helbredelsesprosessen får gå sin gang.

80 nanometer

Trådene av fibrinogen må være tynne for å etterligne dimensjonene fra en naturlig blodlevring.

Naturlige fibrinogenfiber dannes i kroppen med diametre på mellom 82 og 91 nanometer, og forskerne har med en avansert teknikk laget fibrene i bandasjen med en diameter på rundt 80 nanometer.

Et hårstrå fra et menneske er rundt 100 000 nanometer - til sammenligning.

Syntetiske blodkar

Forskerne har tidligere brukt en tilsvarende teknikk til å lage syntetiske blodkar som er seks ganger mindre enn de som er tilgjengelig for leger i dag.

Forskerne rapporterer om den nye fibrinogenbandasjen i februarutgaven av Nano Letters, en journal som hører til under American Chemical Society.

Lenker:

American Chemical Society: Pressemelding
Journalen: Nano letters
Virginia Commonwealth University: Scientists Growing Synthetic Blood Vessels

Powered by Labrador CMS