Redd for hjertet? Gi legen fingeren!

En liten fingertupptest kan vise tidlige tegn på hjertesykdom og være billigere enn vanlige undersøkelsesmetoder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Fingertupptesten var svært sensitiv i det å identifisere pasienter med begynnende hjertesykdommer, sier Amir Lerman ved Mayo Clinic i Rochester, Minnesota.

- Åreforkalkning (arteriosklerose) påvirker gjerne alle blodårene i kroppen, og er ikke begrenset til arteriene i hjertet, sier han.

Veggene i blodkarene

I studien undersøkte man et lag av celler som kalles endotel. Endotel beskytter veggene i blodkarene og hjelper dem til å utvide seg eller trekke seg sammen når blodkarene skal regulere blodgjennomstrømming og blodtrykk.

Feil i endotelets funksjon er det tidligste tegn på problemer i blodkarene, og varsler åreforkalkning og hjertesykdommer.

I studien undersøkte man om slike dysfunksjoner i kroppens ytterkanter, som fingeren, kunne signalisere at noe også var galt inne i hjertet.

Fingertupptesten virket fint

Det viste seg at en fingertupptest i de aller fleste tilfellene var nok til å identifisere en endotelial dysfunksjon.

"Hjertet er en utrolig muskel, som alltid jobber uten å stoppe for å ta seg en hvil. På en dag pumper det alt blodet ditt rundt i kroppen din omtrent 1 000 ganger. Men kosthold, livsstil, alderdom og mangel på mosjon kan føre til innsnevringer i blodårene og skape problemer for hjertet. Blir det først problemer med hjertet, er det fare på ferde. De fleste dødsfall i Norge skyldes hjerte- og karsykdommer."

Studien tyder på at man kan bruke fingertupptesten som en første test, før man for eksempel går videre til angiografi. Det er en dyrere og mer belastende undersøkelse hvor man sprøyter inn kontrastvæske og røntgenfotograferer for å avdekke innsnevringer i blodkarene.

Tar bare 20 minutter

- I denne gruppen med brystsmerter var fingertupptesten svært nøyaktig til å identifisere de med en tidlig hjertesykdom.

- Neste skritt blir å teste større grupper av pasienter som foreløpig ikke har noen symptomer. Siden dette er en enkel test som bare tar 20 minutter, håper vi det kan bli et verktøy til kartlegge og behandle pasienter med hjertesykdommer mer effektivt, sier Lerman til EurekAlert.

Lenker:

Got heart disease? The answer may be in your fingertips

Lermans hjemmeside

Lermans forskning

Arteriosklerose

Hjertet

BBC - Organs - Heart

BBC - interactive body

The Heart: An Online Exploration

Powered by Labrador CMS