Flere pasienter skades under operasjon i Norge sammenlignet med i Sverige. (Illustrasjonsfoto: Markus Scholz, Samfoto Argus)

Kirurger kan øve på 3D-utskrift av skannet hjerte

Metoden kan gi færre og mer effektive inngrep på barn med hjertefeil.

Hjertet skannes med computertomograf (CT) eller magnetresonsans (MRI) i tre dimensjoner. Så brukes den tredimensjonale modellen til å skrive ut en tro kopi av hjertet i myk plast.

Denne modellen kan kirurgene bruke for å øve og planlegge operasjonen. Dermed kan operasjonen bli mer effektiv, slik at det sjeldnere blir nødvendige med nye operasjoner.

Færre operasjoner for barn med hjertefeil

Dette er spesielt viktig for barn som har medfødte hjertefeil. Fram til nå har det vært vanlig med inntil fire operasjoner etterhvert som barnet vokser.

Med denne nye metoden kan antallet operasjoner reduseres til to eller én, ifølge en nyhetsmelding fra European Society of Cardiology. Metoden presenteres på konferansen EuroEcho-Imaging i Wien.

3D-utskrifter har tidligere vært brukt blant annet til å lage kunstige knokler av plast. For å skrive ut hjertemodeller, trenger legene mykere materialer og raske skannere som kan fryse bevegelsene til hjertet. Metoden kan også brukes på voksne hjerter.

Også for hjerteklaffoperasjoner

– Dette er en ganske ny teknologi, men det er økende interesse for å bruke 3D-modeller av hjertet for å planlegge hjerteklaffoperasjoner hos voksne, sa Peter Verschueren på konferansen. Han er en av dem som har vært med på å utvikle metoden.

Den irske biomedisinske ingeniøren Helen O’Grady viste også en ny 3D-modell av tricuspidalklaffen, som sørger for at blodet strømmer bare én vei fra høyre forkammer til høyre hjertekammer. Feil på klaffen krever operasjon, og modellen er så nøyaktig at den også kan brukes til simulerte ultralydundersøkelser.

– Kardiologer, kirurger og leger sier at det ikke er noe bedre enn å kunne ha en håndgripelig modell i hendene, siden den gir så verdifull innsikt i anatomien til pasienten, sa O’Grady ifølge nyhetsmeldingen.

Lenke:

Nettsidene til konferansen EuroEcho-Imaging i Wien, Østerrike

Powered by Labrador CMS