Kan skru av kreft-gen

Forskere kan forvandle aggressive kreftceller til helt vanlige leverceller ved å skru av ett eneste gen. Nå tror de den nye kunnskapen kan hjelpe framtidas kreftrammede.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kreft skyldes at celler i kroppen går amok, og begynner å dele seg helt uhemmet. Til nå har taktikken for å få slutt på galskapen dreid seg om å operere ut eller kverke alle kreftcellene. Men hva om man i stedet kunne få kreftceller til å oppføre seg som vanlig vev?

Det er nettopp dette forskerne har klart. En daglig dose av antibiotikumet doxycyline forvandler nemlig leverkreftceller hos mus til helt vanlige leverceller. Men glemmer du pillene, glemmer cellene også folkeskikken, og blir til kreft igjen.

Slår av gen

Hemmeligheten bak forvandlinga er et gen som står for produksjonen av proteinet Myc. Dette stoffet gir cellene beskjed om å dele seg, og skal egentlig bare lages når det er på tide å trykke opp ei ny celle. Noen ganger er det imidlertid en feil på genet, og plutselig kommer det ut MYC-proteiner i ett kjør. Snart begynner cellene å dele seg på ekte kreftvis.

Nå har Dean Felsher fra Stanford University School of Medicine klart å slå av overivrige Myc-gener i mus med antibiotikumet doxycyline.

Mus på medisin

"Kan framtidas kreft holdes i sjakk med medisiner?"

For å teste ut teorien sin hadde Felsher genmanipulert mus slik at Myc-genet i levercellene deres lagde proteiner i ett kjør. Slike mus utvikler leverkreft temmelig fort. Dersom dyra fikk en daglig dose doxycyline i kosten, ble det ustyrlige genet rett og slett slått av. Resultatet var at musa ble kreftfri på null komma niks.

Dessverre betyr ikke dette at de små dyra ble kurert. Sluttet de å spise antibiotikumet, var kreften fort tilbake, like aggressiv som før. Så hva var det egentlig som hadde gått for seg der inne i leveren?

Grønne celler

I neste runde av forsøket farget Felsher kreftcellene med selvlysende fargestoff, slik at han kunne se hvor det ble av svulstene. Dermed fikk han bekreftete mistanken sin: Da antibiotikumet slo av Myc-genet, forvandlet kreftcellene seg fort til helt vanlige leverceller. Disse fortsatte å holde seg på matta så lenge medisinen virket.

Men da antibiotikumet ble borte og Myc-genet igjen begynte å trykke opp Myc-proteiner, falt cellene fort tilbake til gamle uvaner, og ble til sinte kreftceller igjen.

Våpen mot kreft

- Det interessante er at du kan gjøre om kreftceller til noe som virker normalt, sier Felsher i ei pressemelding.

Han tror forskningen kan føre til nye behandlingstilbud både for leverkreft og flere av de mest vanlige formene for kreft.

Leverkreft dukker nemlig opp i en type celler som kalles epitelceller. Det er også i slike celler at brystkreft, tarmkreft og prostatakreft oppstår. Dermed kan sammenhengene for sykdom i leveren også gjelde for de andre kreftformene, som til sammen står for én av sju kreftdødsfall.

Men det er ennå mye som gjenstår før eventuelle medisiner er på markedet. Doxycyline kan nemlig ikke slå av Myc-genet hos mennesker. Utfordringa nå er å finne et annet stoff som kan holde overstyrte Myc-gener på matta, eller et stoff som tar seg av overskuddet av proteiner som lages.

Referanse:

Rapporten ble publisert på Natures nettversjon 10. oktober 2004. (DOI: 10.1038/nature03043)

Lenker:

New Scientist: Switching off gene switches off cancer

Powered by Labrador CMS