Norske byer som Oslo og Bergen har ofte høye nivåer av nitrogendioksid (NO2) fra dieselkjøretøyer og tungtrafikk. De små partiklene trenger gjennom huden og gir aldringsflekker og rynker, advarer tyske forskere (Illustrasjonsfoto: Nejron Photo/Shutterstock/NTB scanpix)

Byfolk får rynkete og flekket hud av luftforurensningen

Partikler i lufta kan være en viktig årsak til at folk bosatt i byer får skrukkete og flekkete hud før de blir gamle. 

Luftforurensning gir tidlig aldring av huden, varsler tyske hudforskere.

Kosmetiske produkter som brukes av mange kvinner for å få myk og glatt hud, kan gjøre det hele enda verre.

Skyldes utslipp fra dieselbiler

De siste 20 til 30 årene har forskning på hudskader i ansiktet i stor grad dreid seg om beskyttelse mot UV-stråler fra sola.

Utslipp fra dieselbiler diskuteres mye av politikere i norske storbyer. (Foto: Colourbox)

– Jeg tipper at hudforskere vil holde på med luftforurensning de neste tiårene, sier professor Jean Krutman ved det tyske forskningsinstituttet Leibnitz-Institut für umwelt-medizinische Forschung (IUF) til den britiske avisa The Guardian.

Luftforurensning i urbane områder skyldes ofte biltrafikk, særlig dieselbiler og tungtrafikk.

Små partikler av nitrogendioksid (NO2) fra dieselkjøretøyene fører til skader på huden som rynker og alderdomsflekker, har Krutmann tidligere kommet fram til i forskningen sin.

Huden blir fortere gammel

Det nye nå fra forskningen ved IUF i Tyskland er at NO2 også får selve aldringsprosessen i huden til å gå raskere.

De tyske forskerne har blant annet undersøkt ansiktshuden til folk i Kina og Tyskland. De fant ut at bare en liten økning i luftforurensningen – 10 mikrogram NO2 per kubikkmeter luft – førte til en økning på 25 prosent i mengden pigmentflekker på kinnene.

Oslo er en av mange byer som sliter med dårlig luftkvalitet. I Oslo er 200 mikrogram NO2 satt som grenseverdi for særlig høy luftforurensning. I Bergen er luftkvaliteten enda dårligere. Også Stavanger og Kristiansand har ofte dårlig luftkvalitet, ifølge Miljødirektoratet.

– Disse partiklene er helt klart et problem for huden, mener Jean Krutmann.

Pigmentflekker på kinnene

Både mye soling, røyking og dårlig kosthold kan bidra til at huden din eldes raskere. Dette er kjent fra forskningen, og er vel noe mange av oss selv har kunnet observere hos mennesker vi har rundt oss.

– Nå kan vi også slå fast at forurensning er en vanlig årsak om du ser at en person har pigmentflekker på kinnene, sier Krutmann til The Guardian.

Forskeren advarer om at pigmentflekker etter forurenset luft er noe vi kan få se hos stadig flere middelaldrende og kanskje enda yngre personer.

Hvorfor luftforurensning får huden til å eldes raskere, er ekspertene på området fortsatt usikre på. Det de vet er at både NO2 og andre stoffer relativt lett passerer gjennom huden vår, om de får mulighet til det.

Kosmetikkindustrien med nye produkter

Kosmetikkindustrien er naturlig nok opptatt av temaet.

Ved industriens egne forskningsinstitutter er hudskader fra luftforurensning noe det nå forskes en god del på, rapporterer The Guardian. Her ligger det nemlig nye produktmuligheter.

Hudeksperter varsler at vi de nærmeste årene vil få se flere nye hudprodukter. Men forskere som jobber for kosmetikkindustrien, antyder at denne utfordringen neppe enkelt lar seg løse med nye vidunderkremer.

Styr unna mykgjørende kremer

Noe du likevel selv kan gjøre allerede i dag om du vil redusere faren for skader fra luftforurensning på ansiktshuden, er å styre unna en del hudprodukter som allerede finnes på markedet.

Kremer som får ansiktshuden til å føles ekstra myk og glatt, fjerner også det beskyttende hudlaget som kan beskytte ansiktshuden din mot luftforurensning. (Illustrasjonsfoto: goodluz/Shutterstock/NTB scanpix)

Det handler om kremer som får ansiktshuden til å føles ekstra myk og glatt.

– Har du en sunn ansiktshud, så har du i utgangspunktet en ganske god barriere mot luftforurensningen, forklarer den britiske hudlegen Mervyn Patterson til The Guardian. Han jobber for en kjede med private skjønnhetssalonger i Storbritannia.

Det øverste hudlaget ditt fungerer nemlig som taket på et hus. Det består av flate celler som ligger som beskyttende takstein oppå resten av huden din.

Bruker du hudprodukter som gir deg en silkemyk og deilig hud, ja så risikerer du å rive bort disse beskyttende taksteinene.

Kremer som inneholder retinoider, en mye brukt ingrediens i hudprodukter, har en klart negativ effekt på hudens beskyttelseslag, advarer Patterson. Glyserol er en annen ingrediens å styre unna om du vil beskytte deg mot luftforurensing, mener han.

Ikke skrubb ansiktshuden

Mervyn Patterson har enda en advarsel å komme med:

– Huden din forsøker på harde livet å sørge for at du har en fantastisk forsvarsmekanisme mot ytre skader. Hva gjør mange kvinner med det? Jo, de skrubber den vekk! Hva i all verden er vitsen med det?

Leser du skjønnhetstips på norske nettsteder, så finner ofte advarsler mot å bruke mineralolje i ansiktet. Begrunnelsen er at det hindrer huden i å puste.

Men det er nettopp mineralolje av god kvalitet Mervyn Patterson anbefaler som et beskyttende lag for ansiktshuden, om du beveger deg rundt i byer med mye luftforurensning. Dette beskyttelseslaget kan du fjerne om kvelden og legge på igjen neste dag.

Referanser:

Jean Krutmann m.fl: «Pollution and skin: From epidemiological and mechanistic studies to clinical implications», Journal of Dermatological Science, desember 2014

Anke Hüls m. fl: «Traffic-Related Air Pollution Contributes to Development of Facial Lentigines: Further Epidemiological Evidence from Caucasians and Asians», Journal of Investigative Dermatology, mai 2016

Andrea Vierkötter m.fl: «Airborne Particle Exposure and Extrinsic Skin Aging», Journal of Investigative Dermatology, desember 2010

Powered by Labrador CMS