De 790 deltakerne ble bedt om å bruke en krem hver dag i ett år. Noen eldre herrer fikk utdelt en testosteronsalve, mens de som havnet i kontrollgruppen fikk en placebosalve helt uten virkestoff.
Testgruppen fikk et testosteronnivå som man vanligvis finner i menn som er mellom 19 og 40 år, og med testosteronet kom også økt sexlyst.
Mennene kunne også fortelle at antall sexøkter og prestasjonsevnen økte sammen med lysten. Kontrollgruppen opplevde ikke det samme.
Ble ikke lettere til fots
Studien målte ikke bare deltakernes aktivitet på soverommet, forskerne ville også vite om testosteronet gjorde dem livligere på andre måter.
Alle deltakerne ble målt på hvor langt de kunne gå på seks minutter før de startet behandlingen og gjentok prøven etter at året var gått. Det var ingenting som tydet på at kremen hadde gjort noen av deltakerne raskere til fots eller sunnere.
Mennene som hadde fått testosteronkrem rapporterte at de var i bedre humør enn de som var i kontrollgruppen, men de opplevde ikke at de hadde mer energi enn før.
Dobbelt så mange brukere i Norge
Salver og piller som øker nivået av testosteron i kroppen er blitt et hett tema for menn som ønsker å holde seg unge til de er langt over 60.
– Dette er veldig i vinden nå. Folk som er for tykke og late skylder på testosteronmangel i stedet for å holde seg i aktivitet og trene vekk litt av bukfettet, sier Anders Palmstrøm Jørgensen, overlege ved Oslo universitetssykehus og leder for Norsk endokrinologisk forening.
Antall menn som bruker reseptbelagte legemidler med testosteron som virkestoff doblet seg mellom 2009 og 2014, og de fleste brukerne er mellom en alder på 40 og 69 år, ifølge Folkehelseinstituttets reseptregister.
– Når du tilfører store doser testosteron går kroppens egen produksjon ned, sier Anders Palmstrøm Jørgensen, overlege ved Oslo universitetssykehus og leder for Norsk endokrinologisk forening.
Han forklarer at de fleste som slutter med testosteronsalver vil oppleve en liten nedeperiode før testosteronproduksjonen øker til det normale igjen.
– Det vi følger med på når vi gir testosteron til pasienter med hypofysesykdom eller et annet reelt behov for testosteron, er blodtrykksstigninger, blodprosent og prostata. En tidligere studie på aldrende menn er blitt avbrutt da testosteronet har ført til hjerte-karproblemer for forsøkspersonene, forklarer Jørgensen.