Annonse
Løpetights er blitt enormt populært blant alt fra profesjonelle løpere til turgåere. Mange føler at antrekket gjør dem mer utholdende. Bildet viser tights fra det australske selskapet 2XU som ifølge seg selv selger mest kompresjonstøy i Norge. Symbolet deres betyr «Two Times You» og signaliserer at du presterer bedre med kompresjonsklær fra 2XU. Fra produsentens pressestoff

Trange løpebukser gjør deg ikke raskere

Gjør kompresjonstøy deg til en mer utholdende og raskere løper? Ny studie finner ingen forskjell.

Publisert

En påstand fra produsenter av trangt treningstøy er at trykket fra det trange stoffet på kroppen øker blodsirkulasjonen din.

En annen påstand er at du får økt utholdenhet, fordi trange klær reduserer vibrasjoner i musklene dine.

2XU er navnet på et av de mest populære merkene for kompresjonstights i Norge. Selskapet hevder at det finnes et stort antall uavhengige studier som viser at treningstøyet deres gir deg økt utholdenhet. Se blant annet påstander fra 2XU og andre produsenter i en artikkel her på nettsiden til magasinet Runners World.

Men en ny amerikansk studie finansiert av konkurrenten Nike finner ikke noen slike effekter.

Med og uten tights

Studien ved Ohio State University i USA plasserte testdeltagerne på et løpebånd.

Under løpingen målte forskerne kraften løperne hadde i stegene. Løperne var også utstyrt med pulsklokker for å måle hvor mye de måtte anstrenge seg.

Etter 30 minutter på båndet ble løperne i tillegg testet på styrke og spenst.

De samme løperne deltok to dager etter hverandre – med og uten kompresjonstights. Det ble også gjort forsøk med trange og mindre trange tights.

Ikke noen effekt

Fysiologen Ajit Chaudhari som ledet denne studien, forteller i en pressemelding at forskerne ikke kunne måle noen som helst effekt av å bruke kompresjonstights – verken på utholdenhet, styrke eller spenst.

Forskerne fant ganske riktig at det trange tøyet bidrar sterkt til å redusere vibrasjonen i muskulaturen, akkurat slik produsentene påstår.

Men de fant dessverre ikke noen som helst sammenheng mellom reduserte muskelvibrasjoner og at du blir mindre sliten. 

Det hører altså med at studien ved Ohio State University delvis ble finansiert av selskapet Nike som selger mye kompresjonstøy. Resultatet ble kanskje et annet enn både Nike, 2XU og andre selskaper håpet på.

Forskerne brukte bevegelsessensorer for å granske hvordan kompresjonstightsene påvirker vibrasjoner i muskulaturen. (Foto: The Ohio State University Wexner Medical Center)

Effekt på løpeskader

Selv om enkelte av produsentene bak trange løpeklær hevder at det finnes mye forskning som viser at klærne deres gjør deg til en bedre løper, så er dette ikke den første studien som viser det motsatte.

I en forskningsartikkel fra 2016 har svenske og tyske forskere oppsummert flere andre studier på tights. Heller ikke her fant forskerne nevneverdige effekter av de trange løpeklærne.

I den svensk/tyske oppsummeringen av annen forskning, mente likevel forskerne å kunne se klar effekt av trangt treningstøy på behandling av løpeskader, for eksempel betennelser i muskulaturen.

En psykisk effekt

Ajit Chaudhari ved Ohio State University utelukker heller ikke at det kan finnes andre fordeler ved de trange løpeklærne enn det forskerne klarte å finne i studien han ledet.

Dersom du som løper selv føler at du presterer bedre med supertrange klær på, så er det kanskje grunn god nok til å sette på seg et slikt antrekk.

– Ingenting i vår studie viser at det er skadelig å ha på seg kompresjonstøy, forsikrer forskeren.

Skulle det supertrange tøyet heller ikke være til psykisk hjelp når du løper, så er det iallfall en trøst at du med trangt tøy trolig ser litt sprekere ut på Instagram-selfien fra løpeturen.

 

Referanser:

Hannah Harris m.fl: «The Effect of Compression Tights on Muscle Vibration and Energy Expenditure during a High-Intensity Run», Medicine & Science in Sports & Exercise, mai 2017.

F.A. Engel og H.C Holmberg: «Is There Evidence that Runners can Benefit from Wearing Compression Clothing?», Springer Medicine, desember 2016. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS