Løping gir deg veldig god trening, men fotball er enda litt bedre fordi du får flere forskjellige typer trening på en gang. Her trener Ada Stolsmo Hegerberg med det norske kvinnelandslaget i fotball i 2013. (Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix)
To idrettsgrener som garantert gjør deg sunnere
Bare to idretter har god nok dokumentasjon på at de er bra for helsen din, ifølge en ny kartlegging.
De to eneste idrettsgrenene som forskere kan dokumentere at gjør deg markant sunnere, er løping og fotball. Dette betyr selvfølgelig ikke at andre idrettsgrenene skader helsen, eller at du skal droppe dem.
Fotball virker slankende
En gjennomgang av 69 studier viser at både løping og fotball forbedrer kondisjon og hjerte- og karfunksjon. Fotball virker også slankende.
Det er også en del som tyder på at løping:
- er slankende
- bedrer energiomsetning og kolesteroltall
- forbedrer balanseevnen
Tilsvarende er det sannsynlig at fotball:
- bedrer energiomsetning og kolesteroltall
- styrker musklene
- bedrer balanseevnen
- styrker hjertefunksjonen
Forskere har sammenlignet personer som ikke er aktive og deltakere i 26 forskjellige idrettsgrener, og det var bare løping og fotball som kom heldig ut. Studien er publisert i British Journal of Sports Medicine.
Forskerne påpeker at de positive effektene av fotball ser ut til å inntreffe allerede etter 12–16 uker, med trening to ganger i uken i en times tid.
Ikke god nok forskning
Men den nye oversiktsstudien kan ikke utelukke at også andre idretter gjør deg sunnere. Den viser bare hva som finnes av vitenskapelig dokumentasjon på hvor sunn du blir av ulike idretter. Det som finnes av forskning idag, er ikke nok til å si om for eksempel sykronsvømming eller boksing gjør deg sunnere eller ikke.
Det er nok mange idrettsgrener som er bra for helsa, men forskningen på det er ikke god nok. Den viser ikke om folk blir sunne fordi de spiser grønnsaker eller fordi de driver med turn.
– Vi regner med at de fleste idrettsgrenene har et stort helsepotensial, men vi trenger solide fakta, sier Pekka Oja. Han står i spissen for forskningen, som er gjort i regi av forskningsorganisasjonen UKK Institute i Finland.
Oja og forskerkollegaene påpeker at det gjelder å passe seg for skader. Studier antyder at skader rammer fotballfolket for hver 700. treningstime, og løpere hver 500. treningstime.
Flere studier
Forskergruppen til Oja – som også omfatter forskere fra University of Edinburgh og University of Oxford – påpeker likevel at flere solide studier har kommet ut etter at de avsluttet gjennomgangen sin, i april 2013. Det ser ut til at åtte ukers rugbytrening slanker middelaldrende menn, samt at innebandy styrker skjelettet.
Peter Krustrup fra Københavns Universitet og Jens Bangsbo fra Gentofte Hospital har sammen med det internasjonale fotballforbundet FIFA nettopp utgitt en gjennomgang av helseeffekter av fotball. Konklusjonen er at fotball er bedre enn treningsprogrammer som bare fokuserer på løping, intervalltrening eller styrketrening.
Målinger viser at bare tolv ukers fotballtrening:
- senker blodtrykket
- gjør at hjertet arbeider bedre
- forbedrer de maksimale oksygenopptaket med 7–15 prosent
- senker mengden av fett, kolesterol og LDL-kolesterol
- øker muskel- og beinmasse i beina
- øker musklenes evne til å forbrenne fett og sukker
Både kropp og sjel
Målingene er gjort i forbindelse med fotballtrening i små grupper av eldre og personer i ulike pasientgrupper. Pulsen deres lå gjennomsnittlig på 80 prosent av maksimum, men mye av treningen foregikk med en puls på 90 prosent eller mer.
Annen forskning har dessuten påvist at fotball også har en rekke sosiologiske og psykologiske effekter. Blant annet hjelper det kreftrammede menn til å komme seg over sykdommen sin. Dette er pasienter som ellers faller utenfor rehabiliteringsopplegget i helsesystemet.
Baksiden av medaljen
– I idrett er det alltid en risiko for skader. Men for mosjonister er de som regel små og kortvarige, så det ødelegger ikke effektene, sier Peter Krustrup
– For å unngå skader anbefaler vi oppvarming, trening på små baner og gradvis opptrapping av treningsmengde. Bare det å trene på små baner senker risikoen med 80–90 prosent, sier Peter Krustrup.
Referanser:
Pekka Oja mfl.: Health benefits of different sport disciplines for adults: systematic review of observational and intervention studies with meta-analysis; British Journal of Sports Medicine; doi:10.1136/bjsports-2014-093885
Jens Bangsbo mfl.: Recreational football for disease prevention and treatment in untrained men: a narrative review examining cardiovascular health, lipid profile, body composition, muscle strength and functional capacity; British Journal of Sports Medicine; 2015;49:568-576
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.