Aller mest akrylamid fant Helsedirektoratet i pommes frites solgt hos Burger King på Oslo City. (Foto: Knut Fjeldstad/NTB Scanpix)

Like mye akrylamid i maten vår

Norske matvarer inneholder like mye akrylamid nå som i 2011, viser tall fra Helsedirektoratet. 

Akrylamid i maten

Middelverdiene (milligram akrylamid) i et utvalg norske matvarer undersøkt i 2014.

 

Pommes frites hos hamburgerkjeder               478

Chips                                     895

Frossen pommes frites      189

Brød                                        31

Frokostblandinger               134

Müsli                                       25

Kjeks                                      323

Knekkebrød                          128                                        

Kilde: Helsedirektoratet

For en del år siden ble det rettet mye oppmerksomhet mot dette antatt kreftfremkallende stoffet. Mengden akrylamid i matvarer som potetchips og knekkebrød ble etter det betydelig redusert fra 2008 til 2011.

Men de siste årene har ikke denne bedringen fortsatt.

Hos hamburgerkjedene har det gått den gale veien.

Steking, fritering og grilling

Akrylamid dannes når man steker, baker, griller eller friterer karbohydratrike matvarer ved temperaturer over 120 grader.

Potetchips, pommes frites og kjeks inneholder mest akrylamid.

Stoffet finnes også i kaffe, brød, lompe og andre stekte matvarer.

Kreft hos kvinner

Akrylamid har i mange år vært mistenkt for å kunne framkalle kreft.

I 2008 slo danske forskere fast at kvinner med høyt innhold av akrylamid i blodet, har en økt risiko for å utvikle brystkreft. Senere så forskerne at de samme kvinnene også hadde høyere risiko for å dø av sykdommen.

Nå er 171 matvarer i norske butikker blitt analysert for Helsedirektoratet.

– Selv om vi registrerer bedring for enkeltgrupper, viser den langsiktige trenden at akrylamidnivåene i de analyserte produktene ikke går vesentlig ned, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet.

Hamburgerkjeder

Undersøkelsen viser at det er store forskjeller mellom samme type matvare, solgt på ulike steder eller fra ulike produsenter.

For eksempel inneholder pommes fritesen solgt hos Burger King på Oslo City 1300 μg/kg (mikrogram per kilo) akrylamid, mens pommes fritesen hos Burger King på Majorstua i Oslo inneholder 250 μg/kg.

Hos McDonald’s i Oslo varierer innholdet mellom 400 μg/kg i Klingenberggata og 180 μg/kg på Majorstua.

Generelt viser Helsetilsynets undersøkelse at hos hamburgerkjedene i Oslo har utviklingen gått feil vei. Her er akrylamidmengden i pommes frites nesten doblet sammenlignet med i 2008.

I frossen pommes frites som du lager ferdig hjemme, har produsentene greid å redusere mengden akrylamid kraftig. Dette viser at det nytter å gjøre noe med et problem om matvareprodusenter lytter til råd fra forskere. (Illustrasjonsfoto: Trond Solberg/NTB Scanpix)

Potetchips

Når Mattilsynet tester potetchips, spriker også akrylamid-innholdet mye. Men generelt er akrylamidinnholdet i chips halvert sammenlignet med for åtte år siden.

Verst nå er Kims variant «Potegull Paprika» med 2900 μg/kg akrylamid. Mye er det også i First Price chips med 2700 μg/kg. Både Kims «Potegull salt og pepper» og Coop chips inneholdt 1200 μg/kg.

Minst akrylamid fant Helsetilsynet i Pringles original med 98 μg/kg og Sørlandschips «Havsalt» med 190 μg/kg.

Helsedirektoratet synes det er oppsiktsvekkende at produsenten Maarud sitt barne-potetprodukt «Knerten» inneholder så mye som 2000 μg/kg.

Knekkebrød, kjeks og frosne chips

Knekkebrød er eksempel på en matvare der produsentene har tatt grep om problemet med akrylamid. Her er innholdet blitt sterkt redusert.

I knekkebrød ligger nå middelverdien i til sammen 19 undersøkte varianter i norske dagligvarebutikker på 128 μg/kg.

Også i frosne pommes frites som du gjør ferdig hjemme, finner Helsedirektoratet at mengden akrylamid er gått mye ned. Men innholdet av akryalmid varierer en hel del fra produkt til produkt. Produsenten Eldorado lager for eksempel varianten «Pommes Stripes» der det kun ble funnet 19 μg/kg.

I kjeks har det ikke vært noen tilsvarende bedring. Her ligger middelverdien nå på 323 μg/kg.

Steker du mat hjemme, bør du unngå hardsteking. (Foto: Colourbox)

Akrylamid fra ditt eget kjøkken

Akrylamid oppstår ikke bare i industrien, men også på kjøkkenet ditt hjemme.

For å minimere risikoen oppfordrer Mattilsynet oss til å spise mer frukt og grønt, mer grovbrød og mer av rene kjøttprodukter.

Vil du unngå akrylamid, bør du spise mindre stekt og fritert mat.

Det er ikke minst viktig å unngå hardsteking av maten.

Drikker du mye kaffe, bør du vurdere å kutte ut noen daglige kopper.

Referanse:

Rapport: Analyse av akrylamid i utvalgte næringsmidler 2014 (PDF)

Powered by Labrador CMS