– Det selges årlig 100 milliarder nudelpakker i Kina, og i 200 millioner av disse følger det med en krydderpose med smak av sjømat. Her ligger det et enormt marked, påpeker Ola Ween ved Møreforskning Marin.
Han leder et forskningsprosjekt i samarbeid med bedriften Firmenich Bjørge Biomarin. Målet er å finne molekyler som kan danne grunnlaget for marine smaker som kan slå an i nettopp Kina.
Det er en komplisert prosess som begynner med en utforsking av de kinesiske ganene.
Hva liker kineserne?
– Vi vet at preferansene på det kinesiske markedet er annerledes enn på det europeiske. Så først må vi prøve å identifisere de gode smakene som kineserne forbinder med havet.
– Neste skritt blir å finne råstoff fra norskekysten som kan brukes til å lage lignende smaker, forklarer Ween.
Hvis forskerne lykkes, vil det øke lengden ytterligere på lista over produkter som er et resultat av marin bioprospektering. Denne typen bioprospektering handler om å lete etter bestanddeler og forbindelser i marine organismer som kan utnyttes kommersielt.
Potensialet favner områder som mat, medisin og energi.
Forskerne vil i den innledende fasen evaluere ulike arter og råstoff, både kjente arter som det fiskes på i dag, uutnyttede arter som bunnlus, og biråstoff som avskjær fra fiskeindustrien.
Til slutt satser de på å sitte igjen med tre-fire aktuelle kilder som undersøkes videre.
Ikke ett fett
Når de potensielle ingrediensene til de nye smakene er plukket ut, skal de analyseres ned til minste molekyl i Sveits. Da vil forskerne få svar på om det i det hele tatt er mulig å ekstrahere stoffene de er interessert i.
Neste skritt blir å framstille stoffene, enten ved ren råvareutvinning eller på en kunstig måte.
Det er aminosyrer, fettstoffer og andre kjemiske bestanddeler som til sammen avgjør hva mat smaker. Utfordringen er å finne den perfekte kombinasjonen for kinesernes nudler. Kanskje er det en smakfull miks av stoffer fra reke, torsk og bunnlus fra Mørekysten?