Annonse

Nytt senter for havvarsling

Norsk havovervåking og havvarsling har til nå vært mangelfull, men fra i dag av blir det andre boller. Mohn-Sverdrup-senteret for globale havstudier og havvarsling er oppe og går, takket være en gave på 25 millioner kroner.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Havvarsling er omtrent som værvarsling, bare at det gjelder forholdene i havet, forteller professor Ola M. Johannessen fra Nansen Environmental and Remote Sensing Center i Bergen. Det er her det nye senteret skal holde hus.

Havvarslene regnes ut fra modeller og registreringer, og kan gi informasjon om hva slags vanntemperaturer, saltinnhold, strømmer, isforhold og algeforekomster man kan vente seg de nærmeste dagene.

Olje og turister

Det er mange som kan ha bruk for slik informasjon, mener professoren.

- Spesielt offshorebransjen trenger informasjon om bølger og sterke strømmer, sier Johannessen.

- Men transportskip og fiskeflåten kan også ha stor nytte av varslene. Innenfor akvakultur kan informasjon om alger og vanntemperaturer være viktig, og turistnæringa i middelhavslandene kan trenge varsler om bølgehøyde og forurensning.

Spredte miljøer

Det drives allerede havovervåkning rundt omkring i verden i dag, men miljøene er spredte og hvert land har bare oversikt over begrensede områder. Ett av målene til Mohn-Sverdrup-senteret er å overvåke og varsle globale havforhold.

- Det viktigste for oss er utvikling av gode systemer, utdanning av havvarslere og demonstrasjon, sier Johannessen.

Det nye senteret er blitt virkelighet etter en gave på 25 millioner kroner fra Trond Mohn. Han er tippoldebarnet til den internasjonalt kjente meteorologen og havforskeren Henrik Mohn, som ble den første direktøren av Det Norske Meteorologiske Institutt 1 1866.

Powered by Labrador CMS