Dør mens debatten går

Alle krangler om vågehval, men det er delfinene som dør ut.
28.5 2003 07:00

Forskning.no meldte sist uke at den norske grønlandshvalen er blant verdens mest truete, mens verden bare synes å bry seg om jakt på den tallrike vågehvalen.

New Scientist melder i sitt siste nummer at det ikke bare er Svalbards lille populasjon av grønnlandshval som lider under miljøvernernes og politikernes ensidige fokus på visse arter storhval.

Mens debatten raser, dør nemlig delfinene, melder magasinet. Enkelte arter, som for eksempel den kinesiske elvedelfin er så godt som utryddet, og kan forsvinne i løpet av det neste tiåret. Mens vågehvalbestanden teller hundretusener, er det bare noen få titalls elvedelfiner igjen på jorda.

- Småhval dør i mengder hvert år, sier en representant for IUCN (The World Conservation Union) til New Scientist. De havner i garn, er underernærte på grunn av overfiske eller utryddes fordi menneskene ødelegger leveområdene deres.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse