Børstemarken har ute fangstkronen som den bruker til å fange mat med. Den runde platen som stikker ut er døren som marken bruker til å stenge åpningen av kalkrøret med. (Foto: Mareano/Havforskningsinstituttet)

Børstemarken som lukket døren

Nett-TV: Dette har du aldri sett før! En liten børstemark, bare noen få centimeter lang, bestemmer seg plutselig for å trekke seg inn i huset sitt og lukke døren godt igjen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi har sett mange børstemarker, men dette er første gang vi har klart å filme når den trekker fangstkronen inn og vi tydelig kan se at den lukker døren, sier Børge Holte på Havforskningsinstituttet.

I starten av filmen har børstemarken fangstkronen ute. Den brukes til å fange mat som driver forbi med strømmen.

Etter noen sekunder ser det ut som børstemarken, som til vanlig lever i mørke på dette dypet, har fått nok av lyset fra kameraet. Den trekker kronen inn i huset og lukker den to-tre millimeter store døren godt igjen etter seg.

Opptaket av børstemarken ble gjort på 365 meters dyp utenfor Møre og Romsdal tidligere i høst. I tillegg til børstemarken, kan du også se noen gule svamper og en anemone. Det gjennomsiktige dyret er et sekkedyr.

Vanlig dyregruppe

Børstemarker lever på bunnen i alle hav og kystområder, og utgjør ofte opptil 30-40 prosent av antall synlige dyr, det vil si større enn én millimeter, som vi finner på bunnen. Det finnes utallige arter, mer enn 10 000, og det dukker stadig opp nye.

- Børstemarker er den dyregruppen vi har funnet flest nye arter av gjennom kartleggingen som er gjort i Mareano-samarbeidet, forteller Holte.

Powered by Labrador CMS