Kommende krise i surt hav?

Utslipp av CO2 kan gjøre havet surere, mener britiske forskere. I så fall kan konsekvensene bli temmelig grimme både for menneskene og de andre skapninger på kloden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Havet sluker enorme mengder CO2-gass. Omtrent halvparten av alt mennesker har sluppet ut siden den industrielle revolusjon, for å være mer nøyaktig. Men nede i havet reagerer gassen med vann, og forvandles til svak karbonsyre, melder Nature.

Store mengder CO2 kan gjøre hele havet surere, og det er akkurat dette som er i ferd med å skje. Det mener i hvert fall et team av britiske forskere som har sammenfattet det vi vet om saken i dag. Uten drastiske kutt i CO2-utslippene, kan pH-verdien i havet synke til 7,7. Det er en ganske drastisk forandring fra dagens nivå på 8,2.

- Dette vil ikke drepe pingviner, spekkhoggere og andre store dyr direkte, men det vil påvirke næringskjedene og kan dermed skade større dyr, sier John Raven fra University of Dundee til New Scientist.

Skalltull

Problemet rammer først og fremst skapninger med skall, mener forskerne. Koraller, krepsdyr, skjell og plankton bygger beskyttende skall av kalsiumkarbonat rundt skrotten.

Men disse skallene egner seg best i alkalisk sjøvann. Jo mindre alkalisk havet er, jo vanskeligere er det å bygge skallet. Blir vannet for surt, går kalsiumkarbonatet rett og slett i oppløsning. Hvis pH-verdien i sjøvannet synker ned mot 7,7, vil noen skapninger få seriøse problemer, spår forskerne.

De er kanskje først og fremst bekymret for korallrevene i sydlige strøk, som kan bli hardt rammet allerede innen 2050. Men problemet kan også gjelde for den encellede planktonorganismen coccolithophor.

Disse små skapningene kler seg i harde kalsiumkarbonatskall, og kan blomstre opp i enorme mengder når forholdene er gode. De er mat for massevis av andre dyrearter i vannmassene.

Pumpe i fare

Coccolithophorene bruker karbon i skallene sine, og blir det mange av dem, kan de stue unna en god del av stoffet. Etter at de små skapningene dør, synker skallene og blir liggende på havbunnen. En hel del karbon er altså tatt ut av sirkulasjon.

På denne måten virker havet og de små organismene som ei slags pumpe, som pumper fritt karbon ut av veien, skriver New Scientist. Hvis coccolithophorene sliter på grunn av surere vann, vil pumpa virke dårligere.

Dermed er det større risiko for at det dannes enda mer karbonsyre i de øverste vannlagene, og at vannet blir enda surere.

- Det finnes ingen måte vi kan ta ut CO2 fra havet, og det vil ta tusenvis av år før naturlige prosesser får fjernet det, sier Raven til Nature.

Han mener den eneste løsninga på knipa er å halvere CO2-utslippene innen 2100. Og i forhold til dette, blekner selv målene fra Kyoto.

Referanse:

Royal Society Working Group on Ocean Acidification, Ocean Acidification Due to Increasing Atmospheric Carbon Dioxide. (Juni, 2005).

Lenker:

New Scientist: Marine crisis looms over acidifying oceans
Nature: Oceans in trouble as acid levels rise
Royal Society: Ocean Acidification Due to Increasing Atmospheric Carbon Dioxide

Powered by Labrador CMS