Annonse

Monstermanet sett i Norge

Den amerikanske monstermaneten er for første gang observert i Norge. Det skjedde i Vrengensundet mellom Nøtterøy og Tjøme i september.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Dette er Mnemiopsis leydyi, eller den såkalte monstermaneten."

Det var Hege Vestheim ved Universitetet i Oslo som observerte og fotograferte maneten. Hun forteller til Tønsbergs Blad at hun så store mengder av den fryktede maneten.

- De lå drivende i overflaten overalt, sier forskeren.

Bildene hun tok er studert ved Havforskningsinstituttet, og forsker Tone Falkenhaug bekrefter at det er den amerikanske kammaneten, også kalt monstermaneten, som er observert ved Tjøme.

Den samme maneten raserte for tjue år siden økosystemet i Svartehavet. All fiskerivirksomhet i området kollapset etter manetens inntog.

Vil følge nøye med

- Maneten hører naturlig hjemme utenfor den amerikanske atlanterhavskysten. På 1980-tallet kom den til Svartehavet gjennom ballastvann som ble pumpet ut fra skip. Senere er den observert sør i Østersjøen og utenfor den svenske vestkysten. Observasjonen utenfor Tjøme i høst er den første bekreftede observasjonen av denne maneten her i Norge, opplyser Falkenhaug.

Manetens utvikling langs norskekysten vil bli fulgt nøye av havforskere.

Ikke farlig for mennesker

- Vi frykter ikke at maneten skal gjøre like stor skade i norske farvann som den har gjort i Svartehavet. Det skyldes rett og slett at vi har et langt mer robust økosystem enn Svartehavet. Vi har blant annet rovmaneter her fra før. Derfor tror vi ikke den vil gjøre like stor skade, sier Falkenhaug til Tønsbergs Blad.

Maneten er ikke heller er farlig for mennesker, slik for eksempel brannmaneten kan være.

- Dette er en rovmanet som spiser fiskeyngel og som konkurrerer om den samme maten som fiskeyngelen trenger for å vokse opp, forklarer havforskeren.

Ifølge Falkenhaug dreier det seg om en robust skapning, som kan overleve langs norskekysten, men den trives best når temperaturen i vannet er rundt 20 grader.

(NTB)

Powered by Labrador CMS