Annonse
Et pågående forskningsprosjekt i samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) skal forsøke å gi svar på hvordan man kan beskytte hvaler fra menneskeskapte lyder i havet.

Forskere i Norge skal finne svar på hvordan man beskytter hvaler fra menneske­skapte lyder

Et forskningsprosjekt i samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) skal forsøke å gi svar på hvordan man kan beskytte hvaler fra menneskeskapte lyder i havet.

Publisert

Forskere har utenfor norskekysten eksponert hvaler for ulike signaler over tid. Håpet er å få svar på hvordan hvaler kan beskyttes mot militære sonarlyder.

– Dette har aldri blitt gjort før, og dataene fra dette arbeidet er derfor veldig verdifullt, sier sjefforsker Petter Kvadsheim i Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i en pressemelding.

I fjor høst gjorde forskerne et tokt utenfor norskekysten, hvor de greide å eksponere spekkhoggere og knølhvaler for langvarige sonarsignaler.

– Vi fikk merket flere hvaler med små sonder med sugekopp. Sondene registrerer bevegelse og akustiske data. De sender dyrenes GPS-posisjon direkte til sonarfartøyet. Atferden ble registrert over en periode på åtte timer før sonarene ble slått på, deretter under den åtte timer lange eksponeringen og så i en periode på fire til seks timer etterpå, sier FFI-forskeren.

Han understreker at ingen av hvalene fikk noen form for fysiske skader av dette.

– Instrumentene våre er laget for å være skånsomme. I alle tilfeller løsner de og flyter opp etter rundt et døgn, sier Kvadsheim.

Forskerne skal legge ut på en ny tokt til høsten for å samle inn enda mer informasjon i studiene, hvor de foreløpig ikke har fått inn alle svarene de er ute etter.

– Dette prosjektet gir håp om at vi kan finne måter å beskytte hvalene mot de negative effektene av militær sonar, sier Kvadsheim.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS