Annonse
Danmarkstredet mellom Grønland og Island ser helt vanlig ut på overflata. Men på dypet ligger verdens største foss.

Visste du at verdens største foss ligger mellom Island og Grønland?

Fem millioner kubikkmeter vann kaster seg mot avgrunnen hvert sekund.

Publisert

Gjør du et nettsøk på «verdens største foss», får du trolig opp både Tugelafallene i Sør-Afrika, eller Niagarafallene mellom USA og Canada.

Førstnevnte er nå regnet som den høyeste, med et fall på 948 meter, ifølge World Waterfall Database. Mens Niagarafallene har den største gjennomsnittlige vannføringen. 

Likevel blekner disse fossene i forhold til verdens største vannfall.

Denne fossen dukker imidlertid ikke opp på nettsøkene, fordi den ligger under vann.

2.000 ganger Niagarafossen

På 600 meters dyp, i Danmarkstredet mellom Island og Grønland, fosser en enorm elv av iskaldt, tungt vann over kanten på et undersjøisk basseng.

Vannmassene kaster seg 3.500 meter nedover fjellsiden, til det store havdypet, hvor vannet så strømmer sørover langs bunnen, skriver NOAA

Svimlende fem millioner kubikkmeter vann fosser nedover den undersjøiske fjellsiden hvert sekund. Det er 2.000 ganger mer vann enn i Niagarafallene når de er på sitt største, ifølge nettsiden HowStuffWorks

Viktig for kloden

Ingen turister knipser bilder av verdens største fossefall. Men det er til gjengjeld ganske kjent i andre kretser. Nærmere bestemt blant forskere.

Fallene er nemlig en svært viktig del av havstrømsystemet som er med på å fordele varmen på kloden vår.

I områdene mellom Island og Grønland møter iskaldt vann fra polområdene varmere vann i Irmingerhavet sørøst for Grønland. Det salte, kalde vannet er tyngre enn det varme, og synker derfor til bunnen.

Og der havbunnen åpner seg i en avgrunn, styrter vannet etter.

Pumpe – eller kaldt hjerte

Dette voldsomme, undersjøiske fossefallet er faktisk en viktig drivende kraft i den globale termohaline sirkulasjonen – et verdensomspennende system av havstrømmer.

Dette er grunnen til at den enorme fossen har fått det noe uklingende navnet Grønlandspumpa – altså fordi den pumper kaldt vann sørover.

Ifølge Wikipedia har danskene imidlertid funnet på et mer poetisk kallenavn:

Havenes kalde hjerte.

 
LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS