Annonse

Kun 8,5 prosents nedskjæring i EU-fiskeflåten

Fiskeflåten i EU blir redusert med kun 8,5 prosent, og ikke med 40 prosent som EU-kommisjonen diskuterte tidligere i år. En ny rapport viser også at det totale fisket i Nord-Atlanteren har minket mens intensiteten i fisket er tredoblet. Mer jobb for mindre fisk, med andre ord.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

EU har diskutert store kutt i fiskeflåten, og EU-kommisjonen har blitt utsatt for press fra de store fiskerinasjonene i unionen. Etter lang debatt endte kommisjonen med et forslag om at EUs fiskeriflåte kun skal reduseres med 8,5 prosent, hvilket betyr at 30 000 fiskere kan miste jobben. Samtidig blir EUs moderniseringsstøtte for fiskeflåten gjort om til en kondemneringsstøtte.

Kommisjonær for fiske og landbruk, Franz Fischer, vil nå også innføre restriksjoner på hvor lenge flåten får fiske. EU lover også mer og bedre kontroll med både fiskemetoder og fangstmengder.

600 000 mennesker EU-fiskere

I EU-landene er det over 99 000 fiskebåter, og de representerer en tonnasje på to millioner tonn. Fiskeindustrien i EU sysselsetter 600 000 mennesker og omsetter for 5,5 milliarder euro. Det har tidligere vært antydet en nedskjæring på opp til 40 prosent, noe som ville bety at flere hundre tusen arbeidsplasser ville gå tapt i EU-landene.

Verdens fiskemetoder blir bare bedre og bedre, og fiskebestandene utsettes for et stadig hardere press. De tre kjente amerikanske forskerne Pauly, Watson og Rosenberg presenterte nylig den første analyse noensinne over fangststatistikken i hele Nord-Atlanteren. I 1970 ble det fanget 20 millioner tonn fisk i området, 25 år senere hadde fangsten falt til 14 millioner tonn, samtidig som fiskeintensiteten nå var tre ganger så stor.

Mer fiske, mindre fisk

Dette betyr at man nå må fiske over fem ganger så mye for å få den samme mengden fisk man fikk på 1970-tallet. Særlig ille har det gått ut over tunfisk, torsk, kveite og sei. I den samme perioden har prisene på enkelte fiskeslag blitt tyvedoblet og disse artene har blitt rikmannskost.

Det er første gang forskere har sett på fisket i hele Nord-Atlanteren i sammenheng. Vanligvis ser man kun på ett og ett område, slik som for eksempel Nordsjøen. Forskerne advarer mot utviklingen som de mener også rammer arter som delfiner, og de setter overfisket i sammenheng med vekttap hos noen delfinarter.

Store subsidier

En hovedgrunn til at fisket kan fortsette er de store subsidiene der USA og EU leder an med støtte på åtte milliarder kroner årlig, mens Canada gir 2,7 milliarder kroner i årlig støtte. Subsidiene gjør det mulig å fiske også når dette er ulønnsomt, noe som medfører at bestandene blir fisket ned til langt under det som er bærekraftig.

For Norge kan EUs nedskjæring bety høyere pris på norske fiskeprodukter og større markedsadgang. For EU kan det bety et håp om å kunne få fiskebestandene styrket tilbake i fremtiden, og et fiske som igjen er økonomisk lønnsomt uten subsidier i milliardklassen.

Men det er også tydelig at land som Spania og Portugal har en enorm makt når fiskeri diskuteres, og at de også vil motsette seg de moderate reduksjonene som Fischer og EU-kommisjonen har vedtatt. Spania mottar 50 prosent av fiskerisubsidiene i EU.

Powered by Labrador CMS