Annonse

Verdens eldste og største skilpadde mot utryddelse

Havlærskilpadden er et av verdens eldste dyr - slekten er flere hundre millioner år gammel. Den har overlevd både dinosaurer, asteroidetreff og klimaforandringer, men menneskene sørger nå for at den kan være borte om få år.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Havlærskilpadden er en av de mest vellykkede organismene i havet målt i evolusjonær tid.

Mens denne skilpaddeslekten har svømt i alle verdens havområder i flere hundre millioner år, har menneskene til sammenligning spasert på jorden i bare fire millioner år.

Truet av linefiske

Det er det globale industrielle fisket som truer kjempeskilpaddene, særlig linefisket etter sverdfisk og tunfisk, i tillegg til garnfisket etter tunfisk og gane. Eggrøveri og ødeleggelsen av hekkeplasser truer dem også i den korte tiden de er på land.

Havlærskilpadden er den største skilpadden i verden. Den kan bli opp til tre meter lang og veie opp mot et tonn. Dyret er dekt av et svart læraktig skall med syv lengdekjøler, og kan dykke nesten en kilometer ned under havoverflaten.

I tillegg til å være den eldste og største havskilpadden, er den også den skilpadden som har størst utbredelse i verden. Den svømmer i alle verdens tropiske og tempererte hav, fra Atlanterhavet til Stillehavet og Det indiske hav.

Havlærskilpadder i Norge

Selv om den tilhører de mer eksotiske innslag i norsk fauna, er den registrert nokså jevnlig i våre farvann, nesten langs hele norskekysten. Arten legger eggene sine på tropiske og subtropiske strender, men svømmer altså gjerne helt opp til våre breddegrader.

Høsten 1997 fant en av dem veien inn i Skreifjorden i Seiland i Vest-Finnmark, hvor den kolliderte med båten til to reingjetere. Dermed havnet den (etter mye om og men) på utstilling hos Tromsø museum.

Nødvendig med internasjonale avtaler

"En havlærskilpadde dekker over eggene sin i French Guiana."

Marine forskere ytrer nå sin bekymring for denne spektakulære skapningen gjennom American Association for the Advancment of Science (AAAS). De sier at kun internasjonale fiskeriavtaler kan redde dyrearten.

- Vi har gjort spesifikke analyser på strender hvor vi har mye data, og vi forventer at skilpaddene forsvinner om 10 til 30 år, sier Larry Crowder ved Duke University i North Carolina til BBC.

Bestanden er blitt redusert med mer enn 95 prosent de siste 20 årene, og en av de største truslene mot havlærskilpadden er utilsiktet fangst. Noen båter har liner som er over 60 kilometer lange, hver av dem med tusenvis av kroker. Skilpaddene biter på agnet og havner på kroken, eller surrer seg inn i linene.

Fordi disse skilpaddene er så vidt utbredt, er redningsaksjonen komplisert og krever internasjonalt samarbeid. Ironisk nok trodde man lenge at havlærskilpaddene var immune mot utryddelse på grunn av den vide geografiske utbredelsen.

Få igjen

De få som er igjen i dag hekker først og fremst i fire stillehavskolonier; rundt 900 skilpadder i Indonesia, 45 i Mexico, 55 i Costa Rica og to i Malaysia. Man regner med at det ikke finnes flere enn 1 500 hekkende hunnskilpadder igjen i kystregionene omkring Stillehavet.

Forskerne tror likevel at det er mulig å redde havlærskilpadden. Internasjonalt samarbeid har vist resultater tidligere, for eksempel midt på 1980-tallet da det bare var igjen 300 hekkende Kemp’s ridleys hunnskilpadder.

Sverdfisket er den største trusselen

De ble beskyttet på sine hekkestrender i Mexico, og innretninger som slapp skilpaddene unna trålere ble påkrevd i amerikanske og meksikanske trålfiskerier.

Siden har Kemp’s ridleys økt med 11-13 prosent i året, fra bare 800 skilpaddereir i 1986, til 6 200 i 2002, men havlærskilpadden er en større utfordring, mener forskerne.

Jo mer sverdfisk som fanges, jo høyere blir raten på utilsiktet fangst av denne skilpaddearten. Flere langlinefiskerier i USA er allerede underlagt restriksjoner eller stengt, men dette er ikke nok. 90 prosent av verdens langlinefiske i internasjonale farvann stammer fra Japan, Korea, Taiwan og Kina.

Forskerne mener forbrukere kan være med å redde havlærskilpadden ved å gjøre bevisste valg når de kjøper sjømat.

Lenker:

SeaWeb (AAAS): Leatherback Sea Turtles Careening Towards Extinction
The IUCN Red List of Threatened Species: Dermochelys coriacea
Tromsøflaket: Havlærskilpadde på Tromsø museum
US Fish & Wildlife Service: Leatherback sea turtle
Leatherback.org: The leatherback trust

Alle foto: Matthew Godfrey/SeaWeb/AAAS

Powered by Labrador CMS